Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can communicate clearly some properties, uses and dangers of one or two common elements.

      Key learning points

      1. Hazard symbols are used to decribe the dangers of substances.
      2. Each element has its own distinct properties.
      3. Metalloid elements have some properties of metals and some properties of non-metals.

      Keywords

      • Hazard - A danger associated with a substance.

      • Metalloid - An element that shares some properties with metals and some properties with non-metals.

      Common misconception

      Elements cannot have metal and non-metal properties.

      Introduction of the metalloids and discussion of their properties.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is an element?

      a substance made from two or more different types of atoms bonded together
      Correct answer: a substance made from one type of atom only.
      a substance made from different types of atoms mixed together

      Q2.
      Which of these is a common property of metals?

      Brittle
      Insulator of heat
      Correct answer: Shiny
      Poor conductor of electricity

      Q3.
      Most non-metals are in the state at room temperature.

      Correct Answer: gas

      Q4.
      Where are metals typically located on the periodic table?

      Top right
      Bottom left
      Correct answer: Left side and centre
      Only in the middle rows

      Q5.
      Which symbol suggests there may be a fire risk/hazard?

      An image in a quiz
      Correct Answer: An image in a quiz
      An image in a quiz
      An image in a quiz
      An image in a quiz

      Q6.
      Match the property of the substance to its potential use.

      Correct Answer:Good electrical conductor,Electrical wiring

      Electrical wiring

      Correct Answer:Good thermal insulator,Jackets and coats

      Jackets and coats

      Correct Answer:Flammable,Fuel

      Fuel

      Correct Answer:Shiny,Jewellery

      Jewellery

      6 Questions

      Q1.
      What does a hazard symbol on a substance indicate?

      The substance is safe to use.
      The substance is a metalloid.
      Correct answer: The substance has certain risks associated with it.
      The substance is a metal.
      The substance is a non-metal.

      Q2.
      Which of the following is a characteristic of metalloids?

      They all conduct electricity as well as metals.
      Correct answer: They are all solid at room temperature.
      Correct answer: They have properties of both metals and non-metals.
      They are all gases at room temperature.

      Q3.
      Boron (B) is an example of a metalloid. Astatine (As) is sometimes classed as a metalloid. Give the elemental symbol of another metalloid.

      Correct Answer: Si, Ge, As, Sb, Te

      Q4.
      What one word can be used to give the meaning of this hazard symbol?

      An image in a quiz
      Correct Answer: corrosive

      Q5.
      A hazard symbol is used to show...

      Correct answer: a potential source of harm.
      a high risk of an accident.
      a low risk of an accident.

      Q6.
      Which of the following hazard symbols shows that a substance is very bad for the environment, and if swallowed could kill you or other organisms that consume it?

      Correct Answer: An image in a quiz
      An image in a quiz
      Correct Answer: An image in a quiz
      An image in a quiz
      An image in a quiz
      An image in a quiz

      To help you plan your 8 science lesson on: Common elements, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...