Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the carbon cycle and explain the effect of changes to parts of the cycle.

      Key learning points

      1. Combustion increases the amount of carbon dioxide in the atmosphere.
      2. Respiration of living things increases the amount of carbon dioxide in the atmosphere.
      3. Decomposition of dead plants and animals increases the amount of carbon dioxide in the atmosphere.
      4. Photosynthesis by plants, phytoplankton and some bacteria reduce the amount of carbon dioxide in the atmosphere.
      5. Carbon dioxide can dissolve in the oceans.

      Keywords

      • Carbon cycle - the process by which carbon is transferred between the atmosphere, organisms, and Earth

      • Photosynthesis - the process in which energy from sunlight converts carbon dioxide and water into glucose and oxygen

      • Respiration - a chemical process in cells that breaks down glucose from food to release energy for life processes

      • Combustion - an exothermic chemical reaction in which a substance reacts with oxygen, releasing heat to the surroundings

      • Decomposition - the breakdown of dead organic matter by microorganisms

      Common misconception

      Carbon atoms can be created or destroyed.

      Focus teaching on the carbon cycle as a closed system in which the total amount of carbon is constant. Discuss the processes of how carbon is transferred from one place to another, rather than processes of how carbon is lost or gained.

      Teacher tip

      For some classes, card sort activities can be useful for consolidating understanding. For some, it can help clarify understanding by providing opportiunity for pupils to work in small groups to write summaries, in their own words, of each part of the lesson/carbon cycle.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following do not photosynthesise?

      oak trees
      Correct answer: humans
      grass
      green algae

      Q2.
      What is the molecular formula of carbon dioxide?

      CO³
      CO₃
      CO²
      Correct answer: CO₂
      Co₂

      Q3.
      What three things are required for combustion?

      fuel, carbon dioxide and water
      fuel, heat and water
      Correct answer: fuel, heat and oxygen
      carbon dioxide, oxygen and water

      Q4.
      Which of the following is the correct word equation for respiration?

      carbon dioxide + glucose → water + oxygen
      Correct answer: oxygen + glucose → carbon dioxide + water
      carbon dioxide + water → oxygen + glucose
      oxygen + water → carbon dioxide + glucose

      Q5.
      What key term describes the break down of dead organic matter?

      Correct Answer: decomposition, decomposing, decompose

      Q6.
      In a food chain what happens to the carbon atoms in the plant?

      Correct answer: Carbon atoms are moved to the caterpillar when it eats the plant.
      Carbon atoms are moved from the caterpillar to the plant when it is eaten.
      Correct answer: Carbon atoms from the plant move into the soil when it dies.
      Carbon atoms get broken up when the plant is eaten.

      6 Questions

      Q1.
      What is the process that uses energy from sunlight to convert carbon dioxide and water into glucose and oxygen?

      Correct Answer: photosynthesis

      Q2.
      Which of the following processes transfer carbon dioxide into the atmosphere?

      photosynthesis
      Correct answer: combustion
      Correct answer: respiration
      eating
      dissolving

      Q3.
      How does decomposition affect the amount of carbon in the atmosphere?

      Correct answer: it transfers carbon into the atmosphere
      it transfers carbon out of the atmosphere
      it doesn't transfer carbon into or out of the atmosphere

      Q4.
      Which of the following processes transfer carbon dioxide out of the atmosphere?

      respiration
      Correct answer: photosynthesis
      decomposition
      Correct answer: dissolving
      combustion

      Q5.
      Which of the following is not a way in which carbon is transferred during the carbon cycle?

      Carbon is transferred into animals when they eat.
      When animals and plants die, carbon is transferred into the soil.
      Correct answer: Decomposition transfers carbon dioxide out of the atmosphere.
      Combustion transfers carbon dioxide into the atmosphere.
      Carbon is transfers into sedimentary rocks when shells are cemented together.

      Q6.
      Sort the following statements into order to explain how carbon in the oceans can end up in rock.

      1 - Dissolved carbon dioxide forms carbonate ions.
      2 - The bodies of some animals can use these to make shells or bones.
      3 - Shells and bones of dead sea creatures drop to the bottom of the ocean.
      4 - They are compacted together.
      5 - Clay or minerals cement them together.
      6 - At this stage a sedimentary rock will have been formed.

      To help you plan your 9 science lesson on: The carbon cycle, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...