Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Greenhouse gases and global warming

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe greenhouse gases and the effects of adding more greenhouse gases to the atmosphere.

      Key learning points

      1. Increasing levels of greenhouse gases in the atmosphere is leading to global warming and climate change
      2. Carbon dioxide is a greenhouse gas, released by living organisms and produced when burning fuels
      3. Methane is a greenhouse gas, released by living organisms and from the ground
      4. Methane is a more potent greenhouse gas than carbon dioxide
      5. Reducing greenhouse gas emissions can reduce the rate of global warming and may even help to reverse it

      Keywords

      • Greenhouse effect - the effect of some gases in the atmosphere that keep Earth’s surface warmer than it would be without them

      • Greenhouse gases - gases in the atmosphere that keep it warmer than it would be without them

      • Global warming - the increase in Earth’s average surface temperature

      • Carbon dioxide - a compound made of carbon and oxygen (CO₂) that is a gas at room temperature

      • Methane - a compound made of carbon and hydrogen (CH₄) that is a gas at room temperature

      Common misconception

      The greenhouse effect is the same as global warming.

      Discuss the natural greenhouse effect and how it enables life on Earth to flourish. Emphasise that global warming refers to an increasing temperature, rather than to a temperature that is warmer.

      Teacher tip

      When levels of greenhouse gases in the atmosphere increase, they cause an increase in temperature referred to as global warming. To fit with the language used in other subject areas, we can describe the additional greenhouse gases as 'enhancing' the greenhouse effect.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What do we call the natural process that helps keep Earth warm enough to live on?

      Correct Answer: greenhouse effect, green house effect, greenhouse affect, green house affect

      Q2.
      What do the two parts of the word atmosphere describe? (atmo and sphere)

      Correct answer: air and ball
      air and circle
      space and ball
      space and circle

      Q3.
      What is the main source of heating for Earth’s atmosphere?

      burning fuels
      Earth’s core
      Correct answer: Sun
      volcanoes

      Q4.
      Where are the greenhouse gases that keep the atmosphere warmer than it would be without them?

      on the ground
      close to the ground
      Correct answer: throughout the atmosphere
      in a layer near the top of the atmosphere

      Q5.
      What proportion of climate scientists agree that global warming is caused by human activities?

      some
      the majority (more than half)
      most
      Correct answer: almost all

      Q6.
      What greenhouse gas is produced by burning fuels?

      Correct Answer: carbon dioxide, water, carbon dioxide and water

      6 Questions

      Q1.
      What is the average temperature of Earth’s surface?

      0°C
      Correct answer: 14°C
      37°C
      64°C

      Q2.
      How close is most of the atmosphere to Earth’s surface?

      Correct answer: less than 15 km
      less than 150 km
      less than 1500 km
      less than 15 000 km

      Q3.
      Which of these are not greenhouse gases?

      carbon dioxide
      methane
      Correct answer: nitrogen
      Correct answer: oxygen
      water vapour

      Q4.
      What best describes the amount of water vapour in the atmosphere?

      it is steadily decreasing
      Correct answer: it is not changing very much
      it is increasing quickly
      it has been increasing quickly since the 1850s

      Q5.
      Which human activity does not produce large amounts of methane?

      agriculture
      Correct answer: burning fuel
      decomposition of waste
      industrial processes

      Q6.
      Order these greenhouse gases, starting with the one that is causing most global warming.

      1 - carbon dioxide
      2 - methane
      3 - water vapour

      To help you plan your 8 science lesson on: Greenhouse gases and global warming, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...