Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe evidence for global warming and how it is related to human activities.

      Key learning points

      1. Temperature data show an unusual, rapid increase in the Earth's average surface temperature over the last century or so.
      2. This recent increase in average surface temperature is called global warming.
      3. There is a correlation between data showing increasing temperature and data showing increasing greenhouse gas emissions.
      4. Most scientists agree that emissions from human activities are increasing the greenhouse effect, causing global warming.

      Keywords

      • Greenhouse effect - the effect of some gases in the atmosphere that keep Earth’s surface warmer than it would be without them

      • Data - observations and measurements

      • Global warming - an increase in Earth’s average surface temperature

      • Correlation - a pattern in data that shows one factor changes as another factor changes

      Common misconception

      Mixing up correlation and cause.

      This lesson explores the correlation between data showing global warming and data showing increases in greenhouse gas emission, and that 99% of scientists believe the increased greenhouse effect is the causal link.

      Teacher tip

      The animation at the end of Part 1 loops indefinitely, so it can be watched several times so that the change in colours - and therefore the change in Earth's surface temperature over time - can be seen.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which gas is released when fuels like coal and wood are burnt?

      oxygen
      Correct answer: carbon dioxide
      hydrogen

      Q2.
      Which of these are a greenhouse gas?

      Nitrogen
      Oxygen
      Correct answer: Carbon dioxide
      Correct answer: Methane

      Q3.
      What does the term 'average' of a number mean?

      The middle number in a set.
      Correct answer: The central, typical, or usual, number in a set.
      The total of all the numbers in a set.

      Q4.
      Which of these are fossil fuels?

      Correct answer: coal
      wood
      Correct answer: oil
      Correct answer: natural gas

      Q5.
      Starting with the first, order these processes to describe the greenhouse effect.

      1 - The Sun warms the Earth.
      2 - Greenhouses gases keep the atmosphere warmer than it would be.
      3 - Earth's surface becomes warmer than it would be.

      Q6.
      Which one of these activities releases the greatest number of greenhouse gases into the atmosphere?

      burning natural gas to cook food
      cycling a bike to school
      planting trees in a woodland
      Correct answer: driving a petrol car

      6 Questions

      Q1.
      Starting with the first, order these statements to show how global warming is caused.

      1 - Burning fossil fuels.
      2 - Increased greenhouse gases in atmosphere.
      3 - Enhanced greenhouse effect.
      4 - Causes global warming.

      Q2.
      Using the graph, which time period has seen the warmest average temperatures?

      An image in a quiz
      0 - 500
      1000 - 1500
      1700 - 1800
      Correct answer: 1900 - 2000

      Q3.
      What does the word 'correlation' mean?

      Correct answer: a match
      a link
      an explanation

      Q4.
      Alex is explaining global warming to his parents. He says "Global warming is the sudden rise and fall in average global temperature." What should he have said instead?

      An image in a quiz
      sharp fall
      Correct answer: rapid increase
      sudden fluctuation

      Q5.
      Which of these human activities do not burn fossil fuels but do release greenhouse gases?

      generating electricity
      Correct answer: farming
      heating buildings
      Correct answer: decomposition of waste materials

      Q6.
      If we continue to increase the amount of greenhouse gases emitted into the atmosphere, what will happen to global warming?

      it will decrease
      it will stay the same
      Correct answer: it will increase
      it will increase and decrease

      To help you plan your 7 science lesson on: Global warming, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...