Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      You can describe what plants need from their surroundings to stay alive and grow, and how they get food.

      Key learning points

      1. Plants are living organisms that need light, air, water and minerals to stay alive and grow
      2. Plants take in light and gases from air through their leaves, and take in water and minerals through their roots
      3. Water and minerals are not food, but plants do need food to stay alive and grow
      4. Plants do not take in food from their surroundings, they are producers that make their own food
      5. The food that plants make is carbohydrate, which they use for growth and as a source of energy

      Keywords

      • Minerals - Plants need chemicals called minerals to stay healthy and grow.

      • Food - Food is any substance that an organism uses as a source of both energy and materials for growth and repair.

      • Producer - A producer is an organism that makes its own food.

      • Carbohydrate - Carbohydrates are a type of nutrient found in foods. Sugar and starch are examples of carbohydrates.

      Common misconception

      Plants take in food from their surroundings.

      This lesson explores why the things taken in by plants are not food, and the idea that plants make the food they need to survive.

      Teacher tip

      The misconception that plants take in food (e.g. from soil) has been described in science education research as “universal and persistent… [at] all ages”, so it is worth investing time in challenging it before exploring the topic of photosynthesis.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match each part of the plant to its correct name.

      An image in a quiz
      Correct Answer:part A,flower

      flower

      Correct Answer:part B,leaf

      leaf

      Correct Answer:part C,stem

      stem

      Correct Answer:part D,root

      root

      Q2.
      Who has the correct idea about plants?

      Correct answer: Aisha: "Plants are living organisms."
      Izzy: "Plants are not living organisms."
      Lucas: "Plants are organisms but they are not living things."

      Q3.
      An organism that makes its own food is a _____.

      consumer
      herbivore
      predator
      Correct answer: producer

      Q4.
      How many producers are shown in the food chain?

      An image in a quiz
      0
      Correct answer: 1
      2
      3

      Q5.
      Match each organism from the food chain to the correct term used to describe it.

      Correct Answer:grass,producer

      producer

      Correct Answer:cow,primary consumer

      primary consumer

      Correct Answer:human,secondary consumer

      secondary consumer

      Q6.
      All plants and animals use food and oxygen as fuel to provide energy for life. What is the name of this process?

      Breathing
      Digestion
      Nutrition
      Correct answer: Respiration

      6 Questions

      Q1.
      Which two things do plants take in from their surroundings through their leaves?

      food
      Correct answer: gasses from air
      Correct answer: light
      minerals

      Q2.
      Plants take in minerals and through their roots to help them stay alive.

      Correct Answer: water, H2O, moisture, rain

      Q3.
      Who has the correct idea about plants?

      Andeep: “Plants do not need food to stay alive.”
      Jacob: “Plants make food for humans but don’t need food themselves.”
      Correct answer: Jun: “Plants need food to stay alive.”
      Sofia: “Plants take in nutrients and this is all the food they need."

      Q4.
      How do plants get the food they need to stay alive?

      Plants eat soil.
      Correct answer: Plants make their own food.
      Plants take in food from the air.
      Plants take in food from their surroundings.

      Q5.
      Plants make their own food. This food is a type of __________.

      Correct answer: carbohydrate
      fat
      mineral
      protein

      Q6.
      Plants make their own carbohydrate food. How do plants use this food?

      As a source of nitrogen.
      Correct answer: As fuel for cellular respiration to provide energy.
      Correct answer: To make proteins, fats, cells and tissues.
      To provide minerals for growth and repair.

      To help you plan your 9 science lesson on: Plant nutrition, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...