Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      How someone is today: singular regular adjective agreement

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use 'está' to describe how someone is feeling today.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The sound-symbol correspondence [i] sounds like the ‘i’ in the Spanish word ‘idea’.
      2. When the person or animal being described is male, adjectives end in -o.
      3. When the person or animal being described is female, adjectives end in -a.
      4. 'Está' means 'she, he, it is' or just 'is' when talking about mood and temporary states.

      Keywords

      • [i] - pronounced [i] as in 'idea'

      • Está - part of the verb 'estar' - 'to be, being' - meaning 'she, he it is'

      • Adjective - word that gives information about a noun

      Common misconception

      English and Spanish sound-spelling links are the same.

      Sound-symbol correspondence [i] is different in Spanish and English and reading aloud Spanish words with [i] leads to more secure knowledge.

      Teacher tip

      Next lesson, after taking the register in Spanish: 'Estoy presente', 'Está ausente', pupils can describe themselves using a single sentence: 'Estoy curioso/a hoy' with adjectival agreement for male/female.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      Match up the Spanish and English [e] words.

      Correct Answer:elefante,elephant

      elephant

      Correct Answer:papel,paper

      paper

      Correct Answer:tener,to have. having

      to have. having

      Correct Answer:contento,pleased

      pleased

      Correct Answer:nervioso,nervous

      nervous

      Correct Answer:serio,serious

      serious

      Q2.
      Rubén está aquí. Está tranquilo. Rubén is here. How is he?

      He is serious.
      Correct answer: He is calm.
      He is pleased.
      He is ready.

      Q3.
      I ask you how you are. Which question would be correct?

      ¿Cómo está?
      Correct answer: ¿Cómo estás?
      ¿Cómo estoy?

      Q4.
      How would you say, 'I am tired' in Spanish?

      Correct Answer: Estoy cansado.

      Q5.
      Match up the Spanish and the English.

      Correct Answer:cansado,tired

      tired

      Correct Answer:cómo,how

      how

      Correct Answer:adiós,goodbye

      goodbye

      Correct Answer:ahora,now

      now

      Correct Answer:aquí,here

      here

      Correct Answer:allí,there

      there

      6 Questions

      Q1.
      How does the vowel [i] sound in Spanish?

      Correct answer: Like the double e sound in English
      Like the short e sound in English
      Like the short i sound in English

      Q2.
      Adjectives are words that give information about ...

      Correct answer: nouns
      verbs
      other adjectives
      pronouns

      Q3.
      Match up the Spanish and English.

      Correct Answer:curioso,curious

      curious

      Correct Answer:rápido,fast

      fast

      Correct Answer:lento,slow

      slow

      Correct Answer:contento,pleased

      pleased

      Correct Answer:tranquilo,calm

      calm

      Correct Answer:preparado,ready

      ready

      Q4.
      In Spanish, adjectives that end in -o change to what letter when describing people and animals that are female?

      Correct Answer: a, -a

      Q5.
      Quique está serio. Sofía está...

      serio
      Correct answer: seria
      serious

      Q6.
      Está can mean both she, he, it is and

      Correct Answer: is, just is

      To help you plan your 3 Spanish lesson on: How someone is today: singular regular adjective agreement, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...