Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Conversations: 'estar', 'ser', 'tener' singular persons

      Lesson details

      Learning outcome

      I can ask and answer questions using singular 'estar', 'ser' and 'tener' about things that I or someone else has.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Raise your voice at the end of a statement to ask a yes/no question with 'tener'. ‘¿Tienes …?’ is ‘Do you have?'.
      2. 'Qué' means 'what'; to ask ‘What do you have?’ use ‘¿Qué tienes?’.
      3. 'Unas' is 'some' for plural feminine nouns; 'unos' is ‘some’ for plural masculine nouns.
      4. Conversations involve careful listening and knowing vocabulary securely, especially key verbs 'estar', 'ser', 'tener'.

      Keywords

      • Tener - to have, having

      • Qué - Spanish question word 'what'

      • Unas - 'some' for plural feminine nouns

      • Unos - 'some' for plural masculine nouns

      Common misconception

      Spanish needs a word for 'do' in questions, e.g. 'Do you have?' and 'What do you have?'.

      Spanish questions are easy to form. Yes/no questions have the same words as statements; to make a question you raise the pitch of your voice. Information questions just add a question word, e.g. 'Qué ... ?' in front of the verb.

      Teacher tip

      The simplicity of Spanish questions can become clearer for pupils if they imagine a Spanish person trying to learn to ask English questions and having to add in 'do' or 'does', when there is no meaning 'do' attached to it. How would 'Do you do sport?' translate for a Spanish learner of English?

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      ¿Cómo se dice en inglés?

      Correct Answer:amigo,friend

      friend

      Correct Answer:periódico,newspaper

      newspaper

      Correct Answer:también,also

      also

      Correct Answer:tonto,silly

      silly

      Q2.
      ¿Cómo se dice serio y raro en inglés?

      serious and rare
      calm and cheerful
      Correct answer: nervous and strange
      serious and fast

      Q3.
      'Unos' is an article that goes before ...

      Correct answer: masculine plural nouns
      feminine singular nouns
      masculine singular nouns
      feminine plural nouns

      Q4.
      Match the indefinite article to the correct noun.

      Correct Answer:un,teléfono

      teléfono

      Correct Answer:una,pregunta

      pregunta

      Correct Answer:unos,periódicos

      periódicos

      Correct Answer:unas,tareas

      tareas

      Q5.
      Match the Spanish with the English. Some punctuation is missing.

      Correct Answer:Cómo se dice 'pregunta' en inglés,How do you say 'question' in English

      How do you say 'question' in English

      Correct Answer:Se dice 'también' en español,You say 'also' in Spanish

      You say 'also' in Spanish

      Correct Answer:Tengo unas plantas,I have some plants

      I have some plants

      Correct Answer:Tienes un coche y es blanco,You have a car and it is white

      You have a car and it is white

      Correct Answer:Tengo unas botellas,Do I have some bottles

      Do I have some bottles

      Correct Answer:Tienes un caballo y es blanco,Do you have a horse and is it white

      Do you have a horse and is it white

      Q6.
      Put this dialogue in order.

      1 - Hola, amiga, ¿cómo estás?
      2 - Estoy nerviosa, tengo unas preguntas.
      3 - ¿Qué preguntas tienes?
      4 - ¿Cómo se dice 'tonto' en inglés?
      5 - Se dice 'silly'.

      6 Questions

      Q1.
      Match the Spanish with the English questions.

      Correct Answer:¿Cómo eres?,What are you like?

      What are you like?

      Correct Answer:¿Dónde estás?,Where are you?

      Where are you?

      Correct Answer:¿Qué tienes?,What do you have?

      What do you have?

      Correct Answer:¿Cómo se dice?,How do you say?

      How do you say?

      Correct Answer:¿Cómo estás?,How are you?

      How are you?

      Q2.
      Complete the Spanish sentence translation. Today I am in Madrid. Hoy en Madrid.

      Correct Answer: estoy

      Q3.
      Place the indefinite articles in this order: 1 feminine singular, 2 masculine singular, 3 feminine plural, 4 masculine plural

      1 - una
      2 - un
      3 - unas
      4 - unos

      Q4.
      Write in Spanish: some friends

      Correct Answer: unos amigos, unas amigas

      Q5.
      Translate this sentence: I have some tasks.

      Correct Answer: Tengo unas tareas., Tengo unas tareas

      Q6.
      Change this question: '¿qué tienes en casa?' (what do you have in your house?) to 'do you have a house?': '¿ ?'

      Correct Answer: Tienes una casa, Tú tienes una casa

      To help you plan your 7 Spanish lesson on: Conversations: 'estar', 'ser', 'tener' singular persons, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...