Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Experiencias de racismo: stem-change present verbs e--> ie, o --> ue

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use e>ie and o>ue stem-changing verbs in the context of people's experiences of racism in Mexico.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Some verbs with ‘e’ in the stem (e.g. pensar) change to ‘ie’ for persons 1, 2, 3 and 6.
      2. Some verbs with ‘o’ in the stem (e.g. volver) change to ‘ue’ for persons 1, 2, 3 and 6.
      3. 'Ninguna' means 'no, not … any' (before a feminine singular noun).
      4. 'Ningún' means 'no, not … any' (before a masculine singular noun).
      5. ‘Ni’ (neither, nor), ‘ya no’ (not any more) and ‘sino’ (but) are useful negatives in Spanish.

      Keywords

      • Stem - part of the verb that is present in all forms

      • Stem-changing verb - verb that has a spelling change in the stem for some grammatical persons

      • Negative - word that negates the meaning of other words and clauses

      • Ninguna - no, not … any (before a feminine singular noun)

      • Ningún - no, not … any (before a masculine singular noun)

      Common misconception

      The masculine singular form of 'ninguna' is 'ninguno'.

      When used as an adjective, the masculine singular form of 'ninguna' is 'ningún'. The word 'ninguno' does, however, exist as a pronoun.

      Teacher tip

      Learning Cycle 4 and Exit Quiz Q6 are for Higher Tier students. As the sentences written by students may vary in Task D, you could consider live marking. Circulate to check and annotate students' work in real time. This will enable you to give independent feedback to most, if not all, students.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:boca,mouth

      mouth

      Correct Answer:diente,tooth

      tooth

      Correct Answer:hombro,shoulder

      shoulder

      Correct Answer:espalda,back

      back

      Correct Answer:rodilla,knee

      knee

      Correct Answer:oído,ear, hearing

      ear, hearing

      Q2.
      The part of the verb that is present in all forms is called the .

      Correct Answer: stem

      Q3.
      True or false? The spellings of verb stems in Spanish never change.

      Correct Answer: false

      Q4.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:doler,to hurt, hurting

      to hurt, hurting

      Correct Answer:sentir,to feel, feeling

      to feel, feeling

      Correct Answer:volver,to return, returning

      to return, returning

      Correct Answer:querer,to want, wanting

      to want, wanting

      Correct Answer:dormir,to sleep, sleeping

      to sleep, sleeping

      Correct Answer:mover,to move, moving

      to move, moving

      Q5.
      What does 'nadie' mean?

      Correct answer: nobody, anybody
      never, not ever
      nothing, anything

      Q6.
      What are the missing words? __________ hay __________ que hacer en mi región (there isn't anything to do in my region).

      no, nunca
      nunca, no
      Correct answer: no, nada
      nada, no

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following are stem-changing verbs?

      Correct answer: doler
      ayudar
      Correct answer: dormir
      Correct answer: sentir
      intentar

      Q2.
      How do you spell the 3rd person singular (she, he, it) form of 'pensar'?

      1 - p
      2 - i
      3 - e
      4 - n
      5 - s
      6 - a

      Q3.
      What is the 1st person plural (we) form of dormir?

      Correct Answer: dormimos

      Q4.
      What is the Spanish for 'the problem doesn't have any explanation?'.

      1 - el
      2 - problema
      3 - no
      4 - tiene
      5 - ninguna
      6 - explicación

      Q5.
      What does 'ninguna' become before a masculine noun?

      Correct Answer: ningún

      Q6.
      What are the missings words? '__________ voy de compras al centro comercial __________ al mercado (I no longer go shopping at the shopping centre but at the market'.

      sino, ya no
      ya no, ni
      sino, ni
      Correct answer: ya no, sino

      To help you plan your 10 Spanish lesson on: Experiencias de racismo: stem-change present verbs e--> ie, o --> ue, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...