Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Visita de un instituo español: possessive adjectives and pronouns

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use possessive adjectives and possessive pronouns in the context of life at school.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Possessive adjectives identify ownership of a noun, e.g. 'my', 'mine'.
      2. Possessive adjectives must agree with the nouns they describe in gender and number.
      3. The possessive adjectives 'mi', 'tu' and 'su' come before nouns. 'mío', 'tuyo' and 'suyo' come after nouns for emphasis.
      4. Possessive pronouns replace nouns and identify ownership e.g. mine, yours.
      5. The possessive pronouns 'el mío', 'el tuyo' and 'el suyo' have masculine, feminine, singular and plural forms.

      Keywords

      • Possessive adjective - adjective that identifies ownership of a noun

      • Possessive pronoun - word that replaces a noun and identifies its ownership

      Common misconception

      The Spanish translation of 'I've broken my arm' is 'me he roto mi brazo'. You use the possessive adjective for body parts.

      When referring to body parts, Spanish speakers replace possessive adjectives with definite articles, e.g. 'me he roto el brazo'.

      Teacher tip

      Tasks A1a and b Qs 4-6, Starter Quiz Q2 and Exit Quiz Qs 5 and 6 are aimed at Higher Tier students. Learning Cycles 3 and 4 also contain Higher Tier grammar. Task A1 presents an opportunity to discuss the career opportunities available to languages students, such as live interpreting.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:seguidor(a),follower
      Correct Answer:andar,to walk, walking
      Correct Answer:entender,to understand, understanding
      Correct Answer:aprobar,to pass, passing (test)
      Correct Answer:compartir,to share, sharing
      Correct Answer:roto,broken, torn

      Q2.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:diario,newspaper
      Correct Answer:humo,smoke
      Correct Answer:manifestación,protest
      Correct Answer:temer,to fear, fearing
      Correct Answer:soldado,soldier
      Correct Answer:libertad,freedom

      Q3.
      What is the order of the missing numbers? uno, __________, tres, cuatro, cinco, __________, siete, ocho, nueve, diez, __________, doce, __________, catorce, __________.

      1 - dos
      2 - seis
      3 - once
      4 - trece
      5 - quince

      Q4.
      What is the purpose of possessive adjectives?

      Correct answer: to identify ownership of a noun
      to describe the appearance of a noun
      to replace a noun in a sentence

      Q5.
      Which words are possessive adjectives?

      Correct answer: mi
      Correct answer: tu
      Correct answer: su
      ella

      Q6.
      Write the missing possessive adjective: videoconsolas están rotas. (My games consoles are broken.)

      Correct Answer: mis

      6 Questions

      Q1.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:alumno,student, pupil
      Correct Answer:apellido,surname
      Correct Answer:presentación,presentation
      Correct Answer:tableta,tablet
      Correct Answer:voz,voice
      Correct Answer:escolar,school (adjective)

      Q2.
      What is the correct translation of 'her classroom is big'?

      Mi aula es grande.
      Tu aula es grande.
      Correct answer: Su aula es grande.

      Q3.
      What is the missing possessive adjective? ¿Recibiste un regalo de abuelos? (Did you receive a present from your grandparents?)

      mi
      mis
      tu
      Correct answer: tus
      sus

      Q4.
      Which word best completes the sentence? Me duele espalda. (My back hurts.)

      mi
      Correct answer: la
      mis
      el

      Q5.
      What is the missing possessive adjective? Suelo coger el autobús con unos amigos . (I usually catch the bus with some friends of mine.)

      mi
      mío
      mis
      Correct answer: míos

      Q6.
      Order the words to translate 'my bag is here and yours is over there'.

      1 - la bolsa
      2 - mía
      3 - está aquí
      4 - y
      5 - la
      6 - tuya
      7 - está allí

      To help you plan your 10 Spanish lesson on: Visita de un instituo español: possessive adjectives and pronouns, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...