Dealing with grief

In this lesson, we will learn about the emotions associated with grief. We will also discuss some possible coping strategies and how we can support each other.

Dealing with grief

In this lesson, we will learn about the emotions associated with grief. We will also discuss some possible coping strategies and how we can support each other.

Lesson details

Key learning points

  1. Emotions associated with grief
  2. Coping strategies
  3. What we can do to help others

Content guidance

  • Contains subject matter which individuals may find upsetting.

Supervision

Adult supervision suggested.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

6 Questions

Q1.
How many ways are there to look after your mental well-being?
3
4
Correct answer: 6
7
Q2.
What is this a definition of? "Strong feelings which come from our circumstances, our mood or relationships with others."
Correct answer: Emotions
Mental wellbeing
Spending time online
Q3.
Which of these is a definition of mental wellbeing?
Mental wellbeing is about how your brain works
Correct answer: Mental wellbeing is about your thoughts and feelings and how you cope with the ups and downs of everyday life.
Mental wellbeing is not about how you react to situations
Q4.
What is more important?
Correct answer: Having a few good quality friends?
Having a large quantity of friends?
Q5.
"Makes you more aware and thankful." - What is this an outcome of?
Correct answer: Being mindful
Being physically active
Learning a new skill
Q6.
Which of these are healthy ways to deal with your emotions? (Answer as many or few as you think are right)
Argue back
Correct answer: Do some physical activity
Correct answer: Speak to a friend
Watch TV alone
Correct answer: Write a letter

5 Questions

Q1.
Most people experience grief when they lose something or someone important to them.
False
Correct answer: True
Q2.
Which of these are emotions associated with grief?
Correct answer: Anger
Disgust
Excitement
Correct answer: Numbness
Correct answer: Shock
Q3.
The grieving process takes time and healing can not be forced or hurried.
False
Correct answer: True
Q4.
Which is the odd one out?
Correct answer: Being creative in how you grieve. e.g. start an art project.
Listening to your friend who has experienced grief.
Offering to spend time with your friend who is grieving.
Offering your friend practical support like going shopping.
Q5.
Which of these is a definition of mental wellbeing?
Mental wellbeing is about how your brain works
Correct answer: Mental wellbeing is about your thoughts and feelings and how you cope with the ups and downs of everyday life.
Mental wellbeing is not about how you react to situations

Lesson appears in

UnitRSHE (PSHE) / Mental wellbeing: Talking about emotions

RSHE (PSHE)