Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish
      New
      New

      Examples of coastal landforms

      I can describe and explain landforms of coastal erosion and deposition on the Jurassic Coast.

      Lesson 6 of 9
      New
      New
      • Year 10
      • AQA

      Examples of coastal landforms

      I can describe and explain landforms of coastal erosion and deposition on the Jurassic Coast.

      Lesson details

      Key learning points

      1. The location of the Jurassic Coast in the UK and background information.
      2. The section of coastline has distinctive landforms of coastal erosion.
      3. The section of coastline has distinctive landforms of coastal deposition.

      Keywords

      • Coastal erosion landforms - landforms resulting from a dominance of coastal erosion

      • Coastal deposition landforms - landforms resulting from a dominance of coastal deposition

      Common misconception

      Coastal landforms at the Jurassic Coast, such as Lulworth Cove and Old Harry Rocks, were formed quickly in a short period of time.

      Coastal landforms at the Jurassic Coast, like Lulworth Cove and Old Harry Rocks, were formed over millions of years. Erosion, weathering, and the movement of tectonic plates have shaped these features gradually.

      GIS can be utilised to measure the extent of change at particular coastal landforms over time.
      Teacher tip

      Equipment

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is coastal erosion?

      Correct answer: The wearing away of rock along the coastline
      The build-up of sand and rocks along the shoreline
      The movement of sand from one place to another
      The process of plants growing along the coastline

      Q2.
      What is coastal deposition?

      The removal of materials from the coastline by waves
      Correct answer: The process where waves drop materials such as sand and pebbles along the shore
      The movement of materials from land to sea
      The growth of vegetation on the coastline

      Q3.
      What is a headland?

      Correct answer: Hard rock that sticks out into the sea
      Soft rock that sticks out into the sea
      An inlet of the sea where the land curves inwards

      Q4.
      waves have a strong backwash and weak swash - removing sediment from the beach.

      Correct Answer: Destructive

      Q5.
      waves have a strong swash and weak backwash, the swash brings in sediment and they build up the beach.

      Correct Answer: Constructive

      Q6.
      Which of the following could be a coastal deposition landform?

      Correct answer: beaches
      Correct answer: sand dunes
      headlands

      Assessment exit quiz

      6 Questions

      Q1.
      Old Harry Rocks is an example of a ...

      Correct answer: headland and stack
      wave-cut platform
      sand dune

      Q2.
      Durdle door is a famous example of an ...

      stack
      Correct answer: arch
      wave-cut platform

      Q3.
      Durdle Door and Old Harry Rocks are both examples of coastal landforms.

      Correct Answer: erosion, erosional

      Q4.
      Chesil Beach is a unique coastal landform combining a bar and a tombolo.

      Correct Answer: deposition

      Q5.
      Studland Bay has six kilometres of sandy beaches within sheltered waters leading onto __________.

      an island
      Correct answer: sand dunes
      wave cut platforms

      Q6.
      How do sand dunes form?

      1 - Wind picks up loose sand and deposits it when the wind speed decreases.
      2 - Sand accumulates in areas where obstacles (e.g. rocks, plants) slow the wind.
      3 - A small mound of sand begins to form, and the dune starts to grow.
      4 - The wind continues to transport sand, building the dune higher.
      5 - Vegetation starts to grow on the dune, stabilising it.

      Lesson appears in

      UnitGeography / Coastal landscapes

      AQAGeography