Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can select images and arrange a composition for a Surreal dreamscape collage.

      Key learning points

      1. By moving the material, rather than the scissors, complex shapes are easier to cut.
      2. Triangular composition can help to draw attention to parts of an artwork, but doesn’t have to be used by the artist.
      3. Overlapping images can help an artist to share what they think is most important within the artwork.

      Keywords

      • Select - to choose elements to include in an artwork

      • Composition - how the images are arranged within an artwork

      • Overlap - when images are layered over one other

      Common misconception

      When cutting complex shapes, we move the scissors rather than the paper.

      Remind pupils to move the paper, rather than the scissors when cutting, with their thumbs facing upwards towards the ceiling.

      Teacher tip

      To allow pupils room for exploration, photocopy their dream portraits prior to the lesson so they can play with scale and composition.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Collage can be made from paper, textiles and found objects.

      Correct answer: True
      False

      Q2.
      Which of the following did not inspire the Surrealists?

      dreams
      the subconscious mind
      Correct answer: painting from different viewpoints

      Q3.
      To create different tones, we can draw lines closer together or further apart.

      Correct answer: True
      False

      Q4.
      The side of an object nearest to the __________ will show the lightest tones.

      lightbox
      Correct answer: light source
      lightning

      Q5.
      Organic shapes have curved lines and are found in ...

      geometry.
      straight lines.
      Correct answer: nature.

      Q6.
      __________ are a combination of reality, dreams and the artist’s imagination.

      dreamlands
      Correct answer: dreamscapes
      dreamportraits

      5 Questions

      Q1.
      When cutting complex shapes, which of the following statements might be helpful?

      Correct answer: Use scissors with your thumbs facing the ceiling.
      Move the scissors towards the material.
      Correct answer: Move the material you are cutting rather than the scissors.

      Q2.
      Composition refers to how the images are arranged within the artwork.

      Correct answer: True
      False

      Q3.
      Which of the following materials could be included in a collage?

      Correct answer: fabric
      Correct answer: paper bags
      bubbles

      Q4.
      Artists should always use a triangular composition.

      True
      Correct answer: False

      Q5.
      __________ images can help an artist to share what they think is most important within the artwork.

      Overlaying
      Overreaching
      Correct answer: Overlapping
      Oversimplifying

      To help you plan your 4 art and design lesson on: Surreal dreamscape collage, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...