Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Create expressive typographic work

      Lesson details

      Learning outcome

      I can experiment with typography to express different emotions and ideas.

      Key learning points

      1. Learn how graphic designers use typography in posters, advertisements and everyday life.
      2. Explore how typography can go beyond functional text to become an art form.
      3. Create a piece of expressive typographic art that uses design elements to communicate emotion or meaning.

      Keywords

      • Typography - arranging letters and text in a way that makes them readable and visually appealing

      • Expression - communicating emotion, mood or energy through visual art and design

      • Composition - how different elements are placed and organised in a piece of art

      • Visual hierarchy - arranging design elements in order of importance

      Common misconception

      Typographic designs should be minimal because otherwise they are hard to read and do not communicate a clear message.

      Typography enhances the clarity of a design, making text easier to read by arranging elements with a visual hierarchy.

      Teacher tip

      Encourage pupils to be ambitious with their expressive typography, choosing a design concept which is meaningful to them. Provide examples such as poster designs, book covers and music albums that are inspiring to showcase different compositions.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is an expressive letterform?

      a colourful type of paper
      Correct answer: a letter that conveys an emotion or idea
      a formal letter invitation

      Q2.
      Why is colour important in art and design?

      Correct answer: It can convey emotions and ideas.
      It increases its value.
      It is cheaper to print.

      Q3.
      How are signs and symbols used in art and design?

      to decorate borders
      Correct answer: to represent ideas or concepts
      to add colour

      Q4.
      What is a serif?

      a form of calligraphy
      a type of printing ink
      Correct answer: a small line at the end of a letter

      Q5.
      A is the shape and design of a single letter.

      letterheight
      Correct answer: letterform
      letterweight

      Q6.
      What is a key feature of graphic design?

      Correct answer: using text and pictures to convey messages
      using pencils and pens to make different marks
      using natural forms to draw from observation

      6 Questions

      Q1.
      How can composition affect a typographic design?

      Correct answer: It changes the impact.
      It hides the text.
      It makes words longer.

      Q2.
      What does typography involve besides choosing typefaces?

      adding images
      Correct answer: composition, size and colour
      printing material

      Q3.
      What qualities best describe script typefaces?

      bold and aggressive
      casual and playful
      Correct answer: elegant and formal

      Q4.
      Why is typography important for brands?

      Correct answer: It creates a unique identity.
      It decorates text.
      It is easy to change.

      Q5.
      What is a key element of expressive typography?

      Correct answer: conveying emotions
      hiding messages
      using many colours

      Q6.
      A visual arranges elements in order of importance.

      moodboard
      Correct answer: hierarchy
      theory

      To help you plan your 5 art and design lesson on: Create expressive typographic work, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...