Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Design an expressive letter form

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create a letterform that expresses a chosen emotion or theme.

      Key learning points

      1. Understand how letter design can express different emotions or ideas.
      2. Colours and shapes play a significant role in expressing emotions.
      3. Learn to design an expressive letter form by focusing on how shape, line, and style can communicate mood.
      4. Explore creative ways to make a single letter a work of art.

      Keywords

      • Letterform - the shape and design of a single letter

      • Expression - communicating emotion, mood or energy through visual art and design

      • Colour theory - the study of how colours can affect human perception and emotions

      • Typography - arranging letters and text in a way that makes them readable and visually appealing

      Common misconception

      To create an expressive letterform you must have neat handwriting skills.

      Expressive letterforms use drawing and designing skills to convey emotions and ideas.

      Teacher tip

      Encourage pupils to explore a range of media when designing their letterforms to help them discover different modes of expression.

      Equipment

      A range of mark making media.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What are tertiary colours?

      colours made by mixing at least 3 different colours
      colours made by mixing primary colours together
      Correct answer: colours made by mixing secondary colours together

      Q2.
      A letterform is…

      Correct answer: the shape and design of a single letter.
      a handwritten letter, such as a birthday card or event invitation.
      a set of letters that share a similar shape and design.

      Q3.
      Graphic design is the art or skill of combining and __________ in advertisements, magazines, or books.

      computers and digital tools
      Correct answer: text and pictures
      pencils and brushes

      Q4.
      A serif is a…

      calligraphy writing tool.
      typeface with an even thickness of stroke throughout each letter.
      Correct answer: small line or stroke attached to the ends of letters.

      Q5.
      What role does balance play in typography?

      It has no effect.
      Correct answer: It helps create visual harmony.
      It makes letters bigger.

      Q6.
      What is the purpose of using different styles and colours in graphic design?

      Correct answer: to express emotions or ideas
      to fill space
      to understand art history

      6 Questions

      Q1.
      What role does colour play in letter design?

      It has no effect.
      Correct answer: It helps express emotions and ideas.
      It changes their size.

      Q2.
      What is an expressive letterform?

      A colourful type of paper.
      Correct answer: A letter that conveys an emotion or idea.
      A formal letter format.

      Q3.
      Colour theory considers how colours...

      Correct answer: affect our perceptions and emotions.
      change the size and layout of an artwork.
      behave differently at different times.

      Q4.
      What can soft, curvy lines in a letterform suggest?

      boldness or strength
      heaviness or weight
      Correct answer: gentleness or calm

      Q5.
      What should you consider when designing an expressive letterform?

      the type of paper used
      the size of the letters
      Correct answer: the emotion or idea

      Q6.
      Shape, colour and can be combined to enhance a letterform's typographic impact.

      Correct answer: style
      speed
      sound

      To help you plan your 5 art and design lesson on: Design an expressive letter form, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...