Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Graphic design: the art of letters

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explore and create letter designs using graphic design principles.

      Key learning points

      1. Typography involves the style and appearance of letters
      2. Different styles and techniques can convey various emotions and messages
      3. Graphic design principles can enhance the visual impact of letters

      Keywords

      • Graphic design - the art or skill of combining text and pictures in advertisements, magazines, or books

      • Typography - arranging letters and text in a way that makes them readable and visually appealing

      • Font - the size and weight of letters

      • Typeface - a set of letters that share a similar shape and design

      • Style - letters or art with a distinctive appearance

      Common misconception

      Letters are only used for reading

      Letters can be used to make interesting and beautiful designs

      Teacher tip

      Encourage children to identify different typography examples, and ask them to consider how the design is appropriate for its purpose. It may be helpful to have different types of printed text and graphic design examples such as newspapers, books and magazines available for pupils to have a look at.

      Content guidance

      Depiction or discussion of nudity

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which tool is commonly used for sketching?

      Brush
      Chisel
      Correct answer: Pencil

      Q2.
      Which of these are formal elements of art and design?

      Contrast, balance and emphasis
      Correct answer: Line, shape, and colour
      Sound, light, and texture

      Q3.
      Where might you find examples of text?

      Correct answer: On a street sign
      On a picture frame
      On a natural form
      In a landscape painting

      Q4.
      Why are basic shapes important in design?

      They add texture to designs
      Correct answer: They form the structure of designs
      They make designs colourful

      Q5.
      How can colours impact design?

      Correct answer: They convey emotions and messages
      They define the size of text
      They determine the material used

      Q6.
      What does familiarity with fonts help with?

      Adding texture to surfaces
      Correct answer: Choosing appropriate styles for different purposes
      Increasing the size of images

      6 Questions

      Q1.
      Graphic design is the art or skill of combining __________ and __________ in advertisements, magazines, or books.

      Correct answer: text and pictures
      pencils and brushes
      computers and digital tools

      Q2.
      What does typography involve?

      Correct answer: Arranging text with font, size, and spacing
      Constructing 3D models
      Creating images with ink

      Q3.
      Typography can help to make letters more readable, but it can also be used to make __________ and __________ designs.

      random and nonsensical
      flat and regular
      Correct answer: interesting and beautiful

      Q4.
      Why is balance important in graphic design?

      Correct answer: It helps create harmony between elements
      It reduces cost of production
      It means the most important information can be read first

      Q5.
      __________, balance and emphasis are three graphic design principles.

      Colour
      Correct answer: Contrast
      Creativity

      Q6.
      What quality does this letter design convey?

      An image in a quiz
      Correct answer: Energy/Speed
      3D/Form
      Sadness/Disappointment

      To help you plan your 5 art and design lesson on: Graphic design: the art of letters, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...