Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Learn to draw typographic letter forms

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create and understand impactful typographic letter forms

      Key learning points

      1. Understand how to draw and design typographic letterforms by focusing on shape, spacing and proportions
      2. Learn how different letterforms communicate different moods or themes in graphic design and typography
      3. Practice designing your own letters with attention to detail and creativity

      Keywords

      • Typography - arranging letters and text in a way that makes them readable and visually appealing

      • Typeface - a set of letters that share a similar shape and design

      • Letterform - the shape and design of a single letter

      • Serif - small lines or strokes added to the ends of letters

      Common misconception

      The content of text conveys all essential information.

      Typograhy, typefaces, and letterform designs can change the emotion and message of written text.

      Teacher tip

      Provide lettering grids, templates or tracing guides to help with basic letterforms. Encourage pupils to focus on clean, simple designs. A whiteboard may also be useful to demonstrate the construction of different letterforms.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What are basic shapes used for in art and design?

      Only as random doodles
      Correct answer: Building complex designs
      Only for symmetrical patterns

      Q2.
      What does typography refer to?

      Correct answer: The style and appearance of letters
      The cost of a printed item
      The size of paper

      Q3.
      What is calligraphy?

      Correct answer: The art of beautiful handwriting
      A mathematical shape
      A specific colour palette

      Q4.
      What is a typeface?

      The size and weight of letters
      Correct answer: A set of letters that share a similar shape and design
      The arrangement of pictures and words in design

      Q5.
      What is one way emotions can be expressed in an artwork?

      By adding numbers
      By using rulers
      Correct answer: Through colour choices

      Q6.
      What can enhance the impact of typography?

      Avoiding creative layouts
      Using random letterforms
      Correct answer: Incorporating graphic design principles

      6 Questions

      Q1.
      How can typography convey emotion?

      Only the word content conveys emotion
      By using random shapes
      Correct answer: Through styles and colours

      Q2.
      A letterform is...

      A set of letters that share a similar shape and design
      Correct answer: The shape and design of a single letter
      A handwritten letter, such as a birthday card or event invitation

      Q3.
      How are pictures and words used in graphic design?

      Correct answer: They help to communicate the design’s message
      They cannot be changed frequently
      It only decorates the page

      Q4.
      Consistency in letterforms can be created by considering...

      Correct answer: Size, spacing and proportion
      Colour, pattern and texture
      Context, audience and purpose

      Q5.
      A serif typeface...

      Has even width strokes throughout
      Correct answer: Varies between thick and thin strokes
      Is not used for professional writing

      Q6.
      Personality can be added to typographic letterforms by adding…

      Correct answer: Decorative touches
      An artist’s signature
      A border design

      To help you plan your 5 art and design lesson on: Learn to draw typographic letter forms, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...