Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Edit and complete a stop motion animation

      Lesson details

      Learning outcome

      I can edit and complete my stop motion animation by adding final touches.

      Key learning points

      1. Animators have to review each frame for consistency and smooth motion.
      2. Editing frames by adding or removing images helps to improve the overall animation.
      3. Animations can include an introduction or end page to improve the experience of the viewer.

      Keywords

      • Stop motion animation - a form of animation involving sequential photography of still objects

      • Editing - the process of selecting and combining shots into sequences to create a finished motion picture

      • Export - saving the final version of the animation in a specific format

      • Frame - a single image in a sequence of images that make up an animation

      • Review - when artists look at their art to see strengths and areas to improve

      Common misconception

      Pupils may think that reviewing work after completing is not necessary.

      Remind pupils that reviewing your work after finishing it is very important. It helps you spot any small mistakes, like jumps in the animation or unclear movements, which can make a big difference in how smooth and professional the animation looks.

      Teacher tip

      Encourage students to view their animation from an audience perspective. Have them watch their work after each editing step and ask themselves questions. This helps pupils develop a critical eye and pride in their work. Additionally, pairing students for peer review can be helpful.

      Equipment

      computer/tablet

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Stop motion animation is a form of animation involving sequential photography of still objects to create the illusion of ...

      series.
      Correct answer: movement.
      stillness.

      Q2.
      Each picture you take in stop motion animation is called a ...

      picture.
      Correct answer: frame.
      puzzle.

      Q3.
      In stop motion animation, you need to take many pictures of your monster in different positions to make it look like it’s moving.

      Correct answer: True
      False

      Q4.
      To make your monster move smoothly in stop motion, it’s better to make small, gradual movements each time you take a photo.

      Correct answer: True
      False

      Q5.
      What is the most important step before you start filming your monster animation?

      choosing the background music
      Correct answer: planning the movements and poses of your monster
      finding the best camera
      sharing your animation with friends

      Q6.
      Match the terms with their actions.

      Correct Answer:animation,creating a sequence of frames

      creating a sequence of frames

      Correct Answer:frame,a single picture in the sequence

      a single picture in the sequence

      Correct Answer:movement,adjusting the monster's position

      adjusting the monster's position

      4 Questions

      Q1.
      Match the terms with their correct descriptions.

      Correct Answer:editing,the process of selecting and combining shots into sequences

      the process of selecting and combining shots into sequences

      Correct Answer:export,saving the final version of the animation in a specific format

      saving the final version of the animation in a specific format

      Correct Answer:frame,a single image in a sequence of images that make up an animation

      a single image in a sequence of images that make up an animation

      Q2.
      You should watch the exported animation to ensure it plays correctly.

      Correct answer: True
      False

      Q3.
      Before exporting your animation, you should always check for and ensure the final product flows ...

      edits, smoothly
      Correct answer: mistakes, smoothly
      mistakes, roughly
      edits, roughly

      Q4.
      Put the steps for exporting your animation in the correct order.

      1 - Add an introduction page.
      2 - Open the “File” menu and select “Export.”
      3 - Choose a file format.
      4 - Name your file and choose a save location.
      5 - Review the exported animation.

      To help you plan your 3 art and design lesson on: Edit and complete a stop motion animation, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...