Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Create a low relief ceramic tile: transfer and carve

      Lesson details

      Learning outcome

      I can sculpt a low relief tile.

      Key learning points

      1. Low relief tiles can be made by carving into leather hard clay.
      2. Designs can be transferred onto leather hard clay, making an accurate copy.
      3. Texture can be created in clay using a variety of clay tools.

      Keywords

      • Leather hard - a stage in the pottery process where the clay is firm but still not completely dry

      • Transfer - to move something from one place to another

      • Carve - to cut or shape something

      • Texture - the way something feels or looks like it might feel

      Common misconception

      Clay cannot be worked with unless it is very wet.

      Clay can be worked with when it is leather hard. This means it has dried out slightly, so it can be stronger to work with.

      Teacher tip

      Clay can be smoothed with clay tools or fingers. To remove excess clay, a damp cloth or sponge can be used.

      Equipment

      Variety of clay tools, leather hard clay tiles, damp sponges or cloths.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these would be considered a "feature" of a local landmark?

      the place where it is located
      the age of the landmark
      Correct answer: the shape of its windows or doors
      Correct answer: the pattern of the stones

      Q2.
      Tracing is copying a design onto special paper to transfer the image.

      Correct answer: True
      False

      Q3.
      What is the purpose of "guide sticks" when working with clay?

      to roll the clay into a ball
      to measure the thickness of the clay
      Correct answer: to ensure a consistent depth of clay
      to decorate the clay

      Q4.
      When rolling out a clay tile, it is important to make sure the clay is the same all over.

      Correct Answer: thickness, depth

      Q5.
      Match the keywords to their definitions.

      Correct Answer:design,the process of planning and creating something

      the process of planning and creating something

      Correct Answer:trace,drawing over the outline of an image or shape to copy it

      drawing over the outline of an image or shape to copy it

      Correct Answer:guide sticks,a tool used to ensure a consistent depth of clay

      a tool used to ensure a consistent depth of clay

      Q6.
      Select the picture that represents low relief sculpture.

      A
      Correct answer: B
      C

      6 Questions

      Q1.
      What does the term "leather hard" mean in pottery?

      Clay that is completely dry.
      Clay that is soft and squishy.
      Correct answer: Clay that is firm but still not completely dry.
      Clay that is ready to be glazed.

      Q2.
      "Design" is the process of planning and creating something.

      Correct answer: True
      False

      Q3.
      What does the word "trace" mean when designing a ceramic tile?

      Correct answer: to draw over an image or shape to copy it exactly
      to paint a picture of the shape quickly
      to cut out a shape from the clay slowly
      to add colour to the design carefully

      Q4.
      Tracing helps you get an accurate outline of the design to work with.

      1 - Attach tracing paper with masking tape.
      2 - Use a sharp pencil to trace over your outlines.
      3 - Place the tracing paper over the surface that you wish to transfer to.
      4 - Draw over the lines to create a copy of the original.

      Q5.
      Match the following keywords with their definitions.

      Correct Answer:leather hard,a stage where the clay is firm but still not completely dry

      a stage where the clay is firm but still not completely dry

      Correct Answer:transfer,to move something from one place to another

      to move something from one place to another

      Correct Answer:carve,to cut or shape something

      to cut or shape something

      Correct Answer:texture,the way something feels or looks like it might feel

      the way something feels or looks like it might feel

      Q6.
      means to move something from one place to another such as moving your design from tracing paper onto the clay tile.

      Correct Answer: transfer

      To help you plan your 4 art and design lesson on: Create a low relief ceramic tile: transfer and carve, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...