New
New
Year 10
Edexcel
Foundation

Cells

I can identify that all cells have some structures in common and I can explain that all organisms are unicellular or multicellular.

New
New
Year 10
Edexcel
Foundation

Cells

I can identify that all cells have some structures in common and I can explain that all organisms are unicellular or multicellular.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. All organisms (including animals, plants, fungi and micro-organisms) are made up of one or more living cells.
  2. All cells have some structures in common (cell membrane and cytoplasm) and have a three-dimensional shape.
  3. Chemical reactions essential to life occur in cytoplasm; the cell membrane regulates the cell’s internal environment.
  4. Many animals and plants are multicellular; they are made up of many cells organised to form tissues and organs.
  5. Micro-organisms such as bacteria are unicellular – they are made of just one cell.

Common misconception

Pupils may think that all animals and plant are multicellular and that all unicellular organisms are bacteria.

Lesson explicitly addresses this misconception and the questions in Task A are designed to expose the misconception.

Keywords

  • Organism - A living thing made of one or more cells.

  • Cell - The basic unit of all forms of life.

  • Multicellular - An organism made of many cells.

  • Micro-organism - An organism that can only be viewed through a microscope.

  • Unicellular - An organism that consists of a single cell.

Make links between the prefixes 'uni-' and 'multi-' to things that pupils might be familiar with such as unicycle or multimedia.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
What are all living organisms made of?
tissue
Correct answer: cells
organs
system
Q2.
What type of cell is shown in the image?
An image in a quiz
Correct answer: plant cell
animal cell
bacterial cell
Q3.
What type of cell is shown in the image?
An image in a quiz
plant cell
animal cell
Correct answer: bacterial cell
Q4.
Shown in the image is an animal cell. What is label A pointing to?
An image in a quiz
cell wall
Correct answer: cell membrane
nucleus
cytoplasm
Q5.
What is the function of the nucleus of a cell?
it is the brain of the cell
it controls what enters and leaves the cell
Correct answer: it contains genetic material that controls the cell
it contains enzymes that control respiration
Q6.
Which of the following are found in plant cells but not animal cells?
nucleus
cytoplasm
Correct answer: permanent vacuole
Correct answer: chloroplasts
Q4 UYSEG

6 Questions

Q1.
What does the term 'multicellular organism' mean?
an organism that can be seen without a microscope
an organism that consists of one cell
Correct answer: an organism made up of many cells
an organism that can only be seen with a microscope
Q2.
Which of the following is true for unicellular organisms?
Correct answer: they consist of one cell
they can usually be seen with the unaided eye
they are all bacteria
Correct answer: they are usually microscopic
Q3.
Starting with the smallest, sort the organisational structure of multicellular organisms into the correct order.
1 - cell
2 - tissue
3 - organ
4 - organ system
5 - organism
Q4.
Which of the following are found in both plant and animal cells?
Correct answer: nucleus
Correct answer: cytoplasm
chloroplasts
cell wall
Correct answer: cell membrane
Q5.
Match the following structures with their functions.
Correct Answer:cytoplasm,jelly-like substance where chemical reactions take place

jelly-like substance where chemical reactions take place

Correct Answer:nucleus,contains DNA, which controls the cell activities

contains DNA, which controls the cell activities

Correct Answer:mitochondria,where energy is released through aerobic respiration

where energy is released through aerobic respiration

Correct Answer:cell wall,contains cellulose, which provides strength and support to cell

contains cellulose, which provides strength and support to cell

Q6.
Match the following structures with their functions.
Correct Answer:ribosomes,where protein synthesis occurs

where protein synthesis occurs

Correct Answer:cell membrane,controls what enters and exits the cell

controls what enters and exits the cell

Correct Answer:permanent vacuole,contains sap which helps keep the cell turgid

contains sap which helps keep the cell turgid

Correct Answer:chloroplast,contains chlorophyll, which is where photosynthesis occurs

contains chlorophyll, which is where photosynthesis occurs