New
New
Year 10
Edexcel
Foundation

Eukaryotic and prokaryotic organisms

I can describe differences in the cell structures of eukaryotic and prokaryotic organisms.

New
New
Year 10
Edexcel
Foundation

Eukaryotic and prokaryotic organisms

I can describe differences in the cell structures of eukaryotic and prokaryotic organisms.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. Eukaryotic cells store their genetic material in a nucleus and have membrane bound sub-cellular structures.
  2. Eukaryotic organisms can be unicellular or multicellular.
  3. Examples of eukaryotic and prokaryotic organisms.
  4. Prokaryotic cells do not have membrane bound sub-cellular structures including a nucleus; DNA is floating in cytoplasm.
  5. Prokaryotic organisms are unicellular.

Common misconception

All eukaryotic cells are multicellular.

Addressed within the slides to specifically mention that some eukaryotic organisms are unicellular.

Keywords

  • Eukaryotic - Eukaryotic cells contain a membrane bound nucleus; this contains the DNA.

  • Multicellular - Organisms that are made up of more than one cell are multicellular.

  • Prokaryotic - Prokaryotic cells have no membrane bound nucleus; DNA is free floating in the cytoplasm.

  • Unicellular - An organism that consists of only one cell is unicellular.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Which of these images is showing a bacterium?
An image in a quiz
An image in a quiz
Correct Answer: An image in a quiz
An image in a quiz
Q2.
What does the prefix 'uni' mean in the word 'unicycle'?
Correct answer: one
two
many
united
Q3.
What is the unit for micrometres?
mm
Correct answer: µm
cm
m
Q4.
In an animal cell, which sub-cellular structure contains the DNA?
Correct Answer: nucleus
Q5.
Which of the following organisms is made up of many cells?
Correct answer: fish
amoeba
yeast
bacterium
Q6.
Match the organism to its description.
Correct Answer:bacterium ,a unicellular microorganism that contains no nucleus

a unicellular microorganism that contains no nucleus

Correct Answer:plant,an organism where some cells contains chloroplasts

an organism where some cells contains chloroplasts

Correct Answer:animal,an organism where cells contain no cell wall

an organism where cells contain no cell wall

6 Questions

Q1.
Match the key term to its definition.
Correct Answer:eukaryotic,an organism with a membrane bound nucleus

an organism with a membrane bound nucleus

Correct Answer:prokaryotic,an organism with no membrane bound nucleus

an organism with no membrane bound nucleus

Correct Answer:multicellular,an organism made up of many cells

an organism made up of many cells

Correct Answer:unicellular,an organism made up of a single cell

an organism made up of a single cell

Q2.
Which of the following sub-cellular structures would not be found in a prokaryotic cell?
cell membrane
Correct answer: mitochondria
ribosome
cytoplasm
Q3.
How do human cheek cells divide?
binary fission
reproduction
Correct answer: mitosis
meiosis
Q4.
Which of the following statements are true?
Correct answer: Prokaryotic cells are usually smaller than eukaryotic cells.
The DNA is free floating in eukaryotic cells.
Eukaryotic cells contain no membrane bound structures.
Correct answer: Prokaryotic cells contain a cell wall.
Q5.
Which statement is correct?
All eukaryotic cells contain a cell wall.
Only plant cells contain a cell wall.
Correct answer: Plant and yeast cells contain a cell wall.
Plant and animal cells contain a cell wall.
Q6.
Which of the statements are false?
Bacterial cell walls are made from peptidoglycan.
Correct answer: All eukaryotic organisms are multicellular.
Correct answer: Yeast are prokaryotic organisms.
Bacteria can contain a ring of DNA called a plasmid.