New
New
Year 10
Edexcel
Foundation

Plant diseases: Chalara ash dieback

I can describe examples of common diseases in plants, how they spread, and ways to reduce the spread.

New
New
Year 10
Edexcel
Foundation

Plant diseases: Chalara ash dieback

I can describe examples of common diseases in plants, how they spread, and ways to reduce the spread.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. Plant health can be affected by pathogens.
  2. Chalara ash dieback is an example of a disease in plants caused by a fungus.
  3. Ways in which plant diseases can be spread, and ways in which the spread can be reduced.
  4. Impacts of ash dieback on biodiversity, including through habitat destruction.

Common misconception

Only human and other animals can catch diseases. Plant diseases are not important.

This lesson explores examples of plant diseases, the pathogens that cause them and how they are spread, and their devastating impacts.

Keywords

  • Virus - A non-living infectious agent that replicates inside a host cell.

  • Fungus - A eukaryotic, spore-producing organism that feeds on organic matter.

  • Food security - A measure of the quantity and quality of food available to support households and whole communities.

  • Biodiversity - Variety of living organisms within an ecosystem.

Symptoms of plant diseases will be visible in many local plants all year round.
Teacher tip

Content guidance

  • Contains subject matter which individuals may find upsetting.

Supervision

Adult supervision suggested.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Which cell is from a plant?
A cell with a nucleus, but without a cell wall.
Correct answer: A cell with a nucleus and a cell wall.
A cell with no nucleus, which stores its DNA in the cytoplasm.
Q2.
A calcium deficiency can cause which disease in humans?
anaemia
scurvy
Correct answer: rickets
Q3.
Water and minerals enter a plant through its ...
Correct Answer: roots, root, roots., root.
Q4.
Which plant organelle carries out photosynthesis?
An image in a quiz
Correct Answer: chloroplast, chloroplasts
Q5.
What are the products of photosynthesis?
carbon dioxide
Correct answer: glucose
Correct answer: oxygen
water
nitrogen
Q6.
Match the human disease to the type of pathogen.
Correct Answer:athlete's foot,fungus

fungus

Correct Answer:malaria,protist

protist

Correct Answer:gonorrhoea,bacteria

bacteria

Correct Answer:measles,virus

virus

6 Questions

Q1.
A microorganism that causes disease is called a ...
gamete.
particle.
Correct answer: pathogen.
plant.
symptom.
Q2.
Which of the following are examples of microorganisms that can cause disease?
ash
Correct answer: bacteria
barley
Correct answer: fungi
Correct answer: virus
Q3.
Which plant is infected with ash dieback?
A
B
Correct answer: C
Q4.
True or false? Chalara ash dieback is caused by a bacterium.
true
Correct answer: false
Q5.
is the variety of living organisms in an ecosystem.
Correct Answer: biodiversity
Q6.
Who gives the best description of food security?
Jun: Food security means you can buy everything you need from the supermarket.
Correct answer: Sam: It's the quality and quantity of food available to everyone in a community.
Izzy: Food security means most people can afford to buy enough food.
Q3 image 1 UK Crown Copyright - courtesy of Fera