New
New
Year 10
Edexcel
Foundation

Filtration

I can describe how to carry out filtration and explain how it works.

New
New
Year 10
Edexcel
Foundation

Filtration

I can describe how to carry out filtration and explain how it works.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. Filtration is a technique used to separate insoluble substances from a mixture with a liquid.
  2. Separation in filtration occurs due to the difference in size of particles.
  3. The terms 'filtrate' and 'residue' describe the components separated by the process of filtration.

Common misconception

A funnel is the same as a filter.

A funnel streamlines movement, while a filter separates materials. Use everyday examples to highlight the difference, e.g. an oil funnel vs. an oil filter, or a coffee funnel vs. a coffee filter.

Keywords

  • Filtration - Filtration is a technique to separate insoluble solids from a liquid by passing the mixture it is in through a filter.

  • Filtrate - A filtrate is the liquid component separated from a mixture as a result of filtration.

  • Residue - The insoluble component collected in the filter paper as a result of filtration is called the residue.

  • Component - A component refers to a part of something, e.g. a tyre on a car.

Help pupils build science capital by linking to their understanding of filters in everyday life, e.g. sieves, colanders, tea bags, etc.
Teacher tip

Content guidance

  • Equipment requiring safe usage.

Supervision

Adult supervision recommended.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Which substances are insoluble (do not dissolve) in water?
sugar
Correct answer: sand
salt
Correct answer: flour
Q2.
A is a material that contains two or more different substances, which can be physically separated.
Correct Answer: mixture, mix, Mixture, Mix
Q3.
What mixture is formed when a substance dissolves in a liquid?
Correct answer: solution
suspension
insoluble
soluble
solvent
Q4.
Match the following words to their meaning.
Correct Answer:Soluble,A substance which can dissolve in a liquid.

A substance which can dissolve in a liquid.

Correct Answer:Separate,To divide something into its different parts.

To divide something into its different parts.

Correct Answer:Insoluble,A substance which cannot dissolve in a liquid.

A substance which cannot dissolve in a liquid.

Correct Answer:Solvent,The liquid in which a solute is dissolved to form a solution.

The liquid in which a solute is dissolved to form a solution.

Correct Answer:Solution,Formed when a solute dissolves in a solvent.

Formed when a solute dissolves in a solvent.

Q5.
Which of the following are mixtures?
Correct answer: 'pure' orange juice
oxygen
Correct answer: air
sodium chloride (salt)
carbon
Q6.
When a solid substance is insoluble, it can still form a mixture with a liquid. This mixture is called a ...
An image in a quiz
Correct Answer: suspension, suspension., Suspension., Suspension

6 Questions

Q1.
What is the purpose of filtration?
To dissolve solids in a liquid.
Correct answer: To separate insoluble solids from a liquid.
To change the chemical composition of a mixture.
To increase the temperature of a mixture.
To mix two liquids together.
Q2.
What do we call the liquid that passes through the filter in filtration?
residue
component
Correct answer: filtrate
mixture
solvent
Q3.
What's the main difference between a funnel and a filter?
A funnel separates materials; a filter does not.
A funnel and a filter serve the same purpose.
Correct answer: A funnel directs flow; a filter separates materials.
A funnel increases mixture temperature; a filter does not.
A funnel is used for heating; a filter is used for cooling.
Q4.
Place the steps of filtration in the correct order, starting with ensuring the mixture is thoroughly mixed.
1 - Swirl the mixture in a flask.
2 - Wet the filter paper.
3 - Pour the mixture into the filter paper.
4 - Collect the filtrate and residue.
Q5.
Match each label to the correct part of the diagram.
An image in a quiz
Correct Answer:a,filtrate

filtrate

Correct Answer:b,funnel

funnel

Correct Answer:c,filter paper

filter paper

Correct Answer:d,residue

residue

Q6.
In filtration, the smallest particles will become part of the ...
Correct Answer: filtrate, filtrate., Filtrate., Filtrate