Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      How can we campaign and influence change?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe what campaigning is, identify successful examples of campaigns and explain ways to lobby.

      Key learning points

      1. Campaigning involves persuading individuals to support a cause or alter their behaviour through organised actions.
      2. The use of social media and online campaigns are a powerful mechanism for raising awareness and mobilising support.
      3. Lobbying targets decision-makers, including MPs and Peers, to advocate for action on specific issues.
      4. Effective lobbying can result in policy changes or localised improvements, contributing to societal advancements.
      5. Campaigning and lobbying are essential democratic rights so individuals can influence decisions and promote change.

      Keywords

      • Campaign - actions or events organised by an individual or a group of people to achieve an aim

      • Campaigning - the process of persuading people to support a campaign or to change their behaviour

      • Lobby - when an individual or a group tries to persuade someone in Parliament to support a particular policy or campaign; lobbying can be done in person, by sending letters or emails, or via social media

      Common misconception

      You can only lobby MPs.

      You can lobby MPs, local councillors and any politicans to try and influence change. Any decision-maker can be lobbied.

      Teacher tip

      You could contact a local councillor who could answer questions about lobbying from your class, either online or in person if all the safeguarding requirements are met. This would give pupils a real perspective on what it is like to lobby for change.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the word with its correct definition.

      Correct Answer:groups,collections of people or things that share something in common

      collections of people or things that share something in common

      Correct Answer:society,people living together in an ordered community

      people living together in an ordered community

      Correct Answer:change,the process of becoming different or making something different

      the process of becoming different or making something different

      Q2.
      Order the name of the pressure group that protects the rights of animals.

      1 - Royal
      2 - Society
      3 - for the
      4 - Prevention
      5 - of Cruelty
      6 - to
      7 - Animals

      Q3.
      What are petitions, marches and demonstrations examples of?

      government policies
      legal proceedings
      Correct answer: campaign methods
      economic strategies

      Q4.
      Groups that try to persuade the Government, or those in power, to do something or change something are called?

      Correct answer: pressure groups
      persuade groups
      perserverance groups
      petition groups

      Q5.
      Greenpeace help to protect the for future generations.

      Correct Answer: environment, world, land

      Q6.
      The Fair movement is an example of a social movement.

      Correct Answer: Trade

      6 Questions

      Q1.
      Match the word with the correct definition.

      Correct Answer:campaigning,the process of persuading people to support them achieve an aim

      the process of persuading people to support them achieve an aim

      Correct Answer:campaigns,actions or events organised by people to achieve an aim

      actions or events organised by people to achieve an aim

      Correct Answer:lobby,when people try to persuade someone in Parliament to support an issue

      when people try to persuade someone in Parliament to support an issue

      Q2.
      Which source of new media is a powerful mechanism for spreading awareness and mobilising support?

      newspapers
      radio
      Correct answer: social media
      television

      Q3.
      Who can you not lobby?

      politicians
      Peers
      MPs
      Correct answer: courts

      Q4.
      What can happen as a result of lobbying?

      Correct answer: a change of policies
      a change of houses
      Correct answer: a change in law
      a change of government

      Q5.
      Lots of charities provide advice on how to lobby, offering guidance on how to write to the Government and how to set up a with your MP to see them face-to-face.

      Correct Answer: meeting, appointment, surgery session, surgery appointment, office meeting

      Q6.
      Campaigning and lobbying are essential parts of the UK governmental system which is called a ...

      dictatorship
      monarchy
      Correct answer: democracy
      anarchy

      To help you plan your 8 citizenship lesson on: How can we campaign and influence change?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...