Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      How do groups create change in society?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how groups, including pressure groups, drive social change and the effective methods they use.

      Key learning points

      1. Pressure groups, protest groups and social movements can create change by influencing decisions in society.
      2. Pressure groups focus on specific issues, using methods like lobbying and protest groups protest for change.
      3. Social movements unite large numbers of people to fight for broad social, political or cultural change.
      4. Successful groups use various methods like petitions, media appearances, advertising campaigns and marches.
      5. Greenpeace and the RSPCA show how pressure groups can protect the environment and animals and can create lasting change.

      Keywords

      • Society - people living together in an ordered community

      • Pressure groups - groups that put pressure on the Government, or those in power, to do something or change something; they do not wish to have power themselves, they simply wish to achieve a goal

      Common misconception

      Pressure groups are usually violent.

      Pressure groups can lobby MPs and protest for change but usually in a peaceful way. There is a wide range of different pressure groups in the UK using peaceful methods to perform effective action and bring lasting change.

      Teacher tip

      You could research if there are any pressure groups in your area and include some local information in your lesson to make it more relevant to your class.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      The UK is a representative ...

      Correct Answer: democracy

      Q2.
      Article 21 of the protects the right for citizens to participate in politics.

      UNCRC
      Correct answer: UDHR
      UNESCO
      UNICEF

      Q3.
      What is the definition of lobbying?

      Correct answer: influencing those in power
      having your say in elections
      signing to give your view

      Q4.
      Match the start of the sentence with its ending.

      Correct Answer:Successful campaign methods include ,a clear campaign message.

      a clear campaign message.

      Correct Answer:Campaigns need public support, but also ,help from people in power.

      help from people in power.

      Correct Answer:A determination to succeed,will help make a campaign action effective.

      will help make a campaign action effective.

      Q5.
      In 2024, the UK Government launched the ...

      Traditional Media Unit
      Old Media Unit
      Correct answer: New Media Unit
      Modern Media Unit

      Q6.
      Which of the following is not crucial for effective action, but helps?

      Correct answer: financial backing
      clear message
      public support
      determination to succeed

      6 Questions

      Q1.
      Pressure groups, protest groups and social movements can create lasting by influencing decisions in society.

      Correct Answer: change, effects, impact

      Q2.
      Which of these groups try to influence government as their main campaign method?

      Correct answer: pressure groups
      social clubs
      sports groups

      Q3.
      Social movements unite large numbers of people to fight for broad social, or cultural change.

      Correct Answer: political, politics

      Q4.
      Match the type of group with its example.

      Correct Answer:pressure group,Liberty

      Liberty

      Correct Answer:protest group,the People's Assembly

      the People's Assembly

      Correct Answer:social movement,the Fair Trade movement

      the Fair Trade movement

      Q5.
      What methods do successful groups use?

      Correct answer: media appearances
      Correct answer: petitions
      Correct answer: marches
      everyone working alone
      avoiding debates

      Q6.
      Match the pressure group with its purpose.

      Correct Answer:Greenpeace,protects the environment

      protects the environment

      Correct Answer:RSPCA,protects animals

      protects animals

      Correct Answer:NFU,protects farmers

      protects farmers

      Correct Answer:the Badger Trust,protects badgers

      protects badgers


      To help you plan your 8 citizenship lesson on: How do groups create change in society?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...