Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      How do citizens take action?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how citizens can take action in a democracy and what makes an action effective.

      Key learning points

      1. The UK is a representative democracy where citizens can influence the country's decisions.
      2. Article 21 of the UDHR guarantees citizens the right to participate in politics through choosing their representatives.
      3. Citizens can take action in a democracy through voting, social media, petitions, lobbying, demonstrations and boycotts.
      4. Successful campaigns use effective methods like a clear message and public support.
      5. Effective actions also require support from those in power, financial backing and determination to succeed.

      Keywords

      • Democracy - a system of government in which citizens vote in regular, fair elections for representatives who then make laws and decisions on their behalf

      • Citizen - a person who was born in a particular country and has certain rights or has been given certain rights because of having lived there

      • Effective - getting the results you want in a way that works well and doesn’t waste time or effort

      Common misconception

      Only people in power can take effective action.

      Every citizen can take effective action to make lasting change to their local, national or global community. You do not need to be in a position of power to take effective action.

      Teacher tip

      It would be useful to include examples of effective action in your local area, gained through researching local newspapers or online communities, to make the learning more relevant to your class.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the age of criminal responsibility in England?

      8
      9
      Correct answer: 10
      11

      Q2.
      An important skill in citizenship is critical ...

      working
      Correct answer: thinking
      advocacy

      Q3.
      Match the term with its correct definition.

      Correct Answer:House of Lords,the unelected part of Parliament which has about 800 members

      the unelected part of Parliament which has about 800 members

      Correct Answer:House of Commons,the elected part of Parliament which has 650 MPs

      the elected part of Parliament which has 650 MPs

      Correct Answer:Parliament,the body that makes laws in the UK

      the body that makes laws in the UK

      Q4.
      If you break criminal law, you have committed a ...

      Correct Answer: crime, offence

      Q5.
      What are actions or behaviours that are considered morally acceptable or unacceptable based on societal values or personal beliefs?

      yes and no
      morals and values
      Correct answer: right and wrong

      Q6.
      Which is an example of a civil crime?

      burglary
      assault
      Correct answer: family dispute

      6 Questions

      Q1.
      The UK is a democracy.

      authorative
      Correct answer: representative
      monarchist

      Q2.
      Article 21 of the UDHR protects the right to participate in ...

      education
      health
      movement
      Correct answer: politics

      Q3.
      Match the word with its correct definition.

      Correct Answer:democracy,a system of government in which citizens vote in fair elections

      a system of government in which citizens vote in fair elections

      Correct Answer:citizen,a person who was born in a particular country or lives there

      a person who was born in a particular country or lives there

      Correct Answer:effective,getting the results you want in a way that works well

      getting the results you want in a way that works well

      Q4.
      Citizens can take action in a democracy through voting, lobbying and a type of new media called media.

      broadcast
      print
      known people
      Correct answer: social

      Q5.
      Match the campaign method with its correct definition.

      Correct Answer:demonstration,a group taking to the streets

      a group taking to the streets

      Correct Answer:boycott,refusing to do or buy something

      refusing to do or buy something

      Correct Answer:petition,a group of signatures for a cause

      a group of signatures for a cause

      Q6.
      Which is not an example of effective action?

      having a clear and organised message
      having support from the public and people in power
      Correct answer: having no clear plans for an event or method
      having determination to succeed

      To help you plan your 8 citizenship lesson on: How do citizens take action?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...