Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What are our rights as consumers?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain my consumer rights and the role of Trading Standards.

      Key learning points

      1. Consumers have the right to receive goods and services that are safe, satisfactory quality and accurately described.
      2. The Consumer Rights Act (2015) ensures protection against faulty or misleading products.
      3. Trading Standards enforces these laws by investigating complaints and holding businesses accountable.
      4. If a seller refuses to resolve an issue, legal action can be taken.
      5. Understanding our rights empowers us to be critical consumers who make informed choices.

      Keywords

      • Consumer - someone who buys goods or services for their own use, rather than to sell or use for business

      • Trading Standards - a government service in the UK that protects consumers from unfair, unsafe or dishonest business practices; it makes sure that businesses follow the law when selling goods and services

      Common misconception

      You have no protection after 30 days of purchasing goods and services.

      After 30 days, a replacement, repair or credit can be given (except for food items like milk). A discount or a refund could also still be given. There is some level of protection up to six months after you purchased something with no extra guarantee.

      Teacher tip

      Research local businesses that have been shut down or penalised by Trading Standards to make the learning more relevant to your class. You could also study the Consumer Rights Act (2015) in more detail by giving different scenarios and allowing your class the opportunity to reflect on the Act.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      The Policy Committee (MPC) sets the Bank of England base rate, influencing savings, borrowing and inflation.

      Correct Answer: Monetary

      Q2.
      Match the word to the correct definition.

      Correct Answer:fraud,when someone acts, lies or breaks trust to gain money or cause a loss
      Correct Answer:scam,a dishonest scheme designed to trick people into giving away things
      Correct Answer:phishing,an attempt to obtain sensitive information by acting trustworthy
      Correct Answer:pharming,redirecting users from a legitimate website to a fraudulent one

      Q3.
      If someone is careful about their purchases and does not buy things on impulse, they are called a …

      cautious customer
      careful client
      Correct answer: critical consumer

      Q4.
      What type of investments provide stable growth for risk-averse investors?

      cryptocurrencies
      Correct answer: funds
      high-risk stocks

      Q5.
      Which of the following statements is true about investments like stocks, bonds, funds, property, commodities and cryptocurrency?

      They always guarantee a profit over time.
      Correct answer: They generate returns but all carry some level of risk.
      Only cryptocurrency carries risk; other investments are completely safe.
      Investing in property is risk-free compared to other investments.

      Q6.
      Which of the following actions involve being a critical consumer?

      buying whatever looks appealing
      Correct answer: avoiding impulse purchases
      Correct answer: maximising savings
      spending without a budget

      6 Questions

      Q1.
      What rights do consumers have?

      to receive goods and services that are unsafe
      Correct answer: to receive goods and services that are safe
      to receive free goods and services

      Q2.
      The Rights Act (2015) ensures protection against faulty or misleading products.

      Correct Answer: Consumer

      Q3.
      Match the words to the correct definition.

      Correct Answer:consumers,someone who buys goods or services for their own use
      Correct Answer:faulty products,products that do not work as they should
      Correct Answer:misleading products,products that are not accurately described

      Q4.
      What can a consumer do if a seller refuses to fix a problem?

      ignore it and do nothing
      Correct answer: take legal action or report them to Trading Standards
      buy from them again anyway
      complain to a friend

      Q5.
      Fill in the blank: Consumers have some level of protection up to after you purchased something with no extra guarantee.

      Correct Answer: 30 days , thirty days, one month, 1 month

      Q6.
      Why is it important to understand our rights as consumers?

      to get discounts
      Correct answer: to make informed choices
      to avoid shopping

      To help you plan your 9 citizenship lesson on: What are our rights as consumers?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...