Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What is the difference between the Government and Parliament?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the key differences between the Government and Parliament and explain some of their key roles.

      Key learning points

      1. The Government has the authority to govern the UK.
      2. It is formed by the political party that wins a majority in the House of Commons and is led by the Prime Minister (PM).
      3. Parliament is made up of the House of Commons, the House of Lords and the monarch.
      4. The Government runs the country and enforces laws. Parliament debates, makes laws and scrutinises the Government.

      Keywords

      • Government - the individuals who have been elected and given the authority to run the state, led by the Prime Minister (PM) in the UK

      • Authority - the power or right to have official responsibility, to give orders and make decisions

      • Parliament - comprises three parts: the House of Commons, the House of Lords and the monarch. Its purpose is to debate, make laws and scrutinise the government

      Common misconception

      The Government is the same thing as Parliament.

      Parliament makes laws and is made up of elected MPs, appointed Lords and the monarch. The Government implements laws and runs the country, led by the PM. Parliament scrutinises Government decisions.

      Teacher tip

      Create a role-play scenario where pupils take on the roles of Parliament and the Government. A hands-on activity will support pupils in understanding the practical differences between the two, as they experience how Parliament makes legislation, with the Government executing it.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following best describes the phrase 'to govern'?

      to supervise and monitor
      to teach and impart knowledge
      Correct answer: to have control or authority over
      to advise and support

      Q2.
      The UK is governed by which style of political system?

      dictatorship
      monarchy
      Correct answer: democracy

      Q3.
      What does MP stand for, in a political context?

      Correct answer: Member of Parliament
      Member of Party
      Minister of Parliament
      Minister of Politics

      Q4.
      Members of Parliament (MPs) are elected to represent the views of the public in the of Commons.

      Correct Answer: House

      Q5.
      Put these words into the correct order to form a sentence.

      1 - The
      2 - Prime
      3 - Minister
      4 - is the
      5 - leader
      6 - of the
      7 - UK Government

      Q6.
      In which UK city is the House of Westminster, the home of Parliament found?

      An image in a quiz
      Correct Answer: London
      Q6 balounm/Shutterstock.com

      6 Questions

      Q1.
      The people who are appointed to sit in the House of Lords are called ...

      Correct answer: Ladies
      Correct answer: Lords
      MPs
      Speaker
      Correct answer: Peers

      Q2.
      Match the following roles to their role descriptions.

      Correct Answer:Prime Minister,the leader of the Government.
      Correct Answer:MP,a person elected by citizens of UK as their representative.
      Correct Answer:the Government,the group of people given the authority to run the country.
      Correct Answer:Cabinet,the group of people chosen by the PM to lead government departments.

      Q3.
      Put these steps in the order that they occur when a government is set up.

      1 - The country's leaders are elected by the citizens to work on their behalf.
      2 - The leader of the winning party becomes the Prime Minister.
      3 - The Prime Minister forms a government, by choosing the Cabinet.
      4 - The Cabinet begins making important decisions and policies for the UK.

      Q4.
      Match these verbs associated with Parliament and government to their definitions.

      Correct Answer:to implement/execute,put a plan, decision, or system into action
      Correct Answer:to scrutinise,examine or inspect something very carefully and in detail
      Correct Answer:to legislate,create, amend or approve laws
      Correct Answer:to appoint,officially choose someone for a specific job or role
      Correct Answer:to elect,choose someone for a position through the use of voting

      Q5.
      The three parts of Parliament are:

      Correct answer: House of Commons
      Cabinet
      Correct answer: Monarch
      Correct answer: House of Lords

      Q6.
      In order to get a law passed, must approve it first.

      Correct Answer: Parliament

      To help you plan your 8 citizenship lesson on: What is the difference between the Government and Parliament?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...