Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Who decides what is fair under the law?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how laws are applied fairly, how judges make fair decisions, and how people can get help if laws are unfair.

      Key learning points

      1. Judges and magistrates make decisions fairly without being influenced by others.
      2. Laws are clear, so people know their rights and responsibilities.
      3. People can access help if laws are broken or unfair.
      4. Fair and independent systems help build trust across society.

      Keywords

      • Judicial - relating to the branch of the state (the judiciary) responsible for interpreting and applying the law

      • Independence - judges are free to make decisions based only on the law and the evidence, without being influenced or pressured by the government or other powerful groups

      • Justice - fairness as a result of the application of a law, usually by a judge, in society

      • Legal certainty - laws are clear, consistent, and predictable so people understand their rights and know how the law will be applied

      Common misconception

      Judges or courts just “make it up” or are biased.

      Independent courts follow the law and make decisions without outside influence to ensure fairness.

      Teacher tip

      Use real-life scenarios that relate to students’ everyday experiences to make abstract concepts like judicial independence and legal certainty more relatable. Encourage discussion so pupils can see how laws work in practice, and link examples back to the keywords to reinforce understanding.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of serious crime

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      The principle that all individuals within a state are subject to the same laws is called the of law.

      Correct Answer: rule

      Q2.
      Which pupil's response is the best example of accountability? A pupil misbehaves in a lesson, but the teacher does not know who it was that started the disruption.

      Correct answer: a pupil admits they started it and apologises to the teacher
      a pupil says they know who started the disruption
      a pupil says it was them but it clearly was not them
      a pupil says they do not know anything about it

      Q3.
      A fair and equal law helps build in society.

      Correct Answer: trust

      Q4.
      What Act was passed in 2010 which made it unlawful to discriminate against people based on protected characteristics, such as race or sex?

      The Just Act
      The Fair Act
      Correct answer: The Equality Act
      The Impartial Act

      Q5.
      Match each situation to what it shows.

      Correct Answer:equality,anyone who speeds will receive a ticket, including a traffic officer
      Correct Answer:accountability,a company is fined for overcharging customers
      Correct Answer:independent,a judge is not influenced by external people or groups

      Q6.
      Order these words to form a sentence.

      1 - everyone
      2 - must
      3 - follow
      4 - the
      5 - law
      6 - equally

      6 Questions

      Q1.
      Laws help people understand their and duties.

      Correct Answer: rights

      Q2.
      Why do countries have laws?

      to make life confusing
      to give leaders power
      to punish people unnecessarily
      Correct answer: to keep people safe

      Q3.
      A judge should make decisions based on , not personal opinions.

      Correct Answer: evidence, facts

      Q4.
      If someone feels a law has been applied unfairly, what can they do?

      ignore it and hope it doesn't happen again
      ask friends and family for advice only
      Correct answer: access legal help or challenge it in court
      try to create a new law

      Q5.
      Match each word to its definition.

      Correct Answer:judiciary,the branch of the State responsible for interpreting the law
      Correct Answer:independence,judges are free to make decisions without influence or pressure
      Correct Answer:justice,fairness as a result of the application of a law, usually by a judge
      Correct Answer:legal certainty,laws are clear, consistent, and predictable

      Q6.
      Which statement best challenges the idea that 'the law only matters for some people'?

      laws are only for criminals
      Correct answer: laws apply to everyone in society
      laws are always optional to follow
      laws are only for adults

      To help you plan your 7 citizenship lesson on: Who decides what is fair under the law?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...