Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what identity means and why people have different identities.

      Key learning points

      1. Identity is made up of who a person is, or the qualities of a person or group that make them different from others.
      2. We all have characteristics which help to identify us.
      3. We get our personal identities from both nature and nurture.
      4. People can have multiple identities because they can belong to different groups at the same time.

      Keywords

      • Identity - who a person is, or the qualities of a person or group that make them different from others

      • Characteristic - a feature or quality belonging typically to a person in order to identify them

      • Nature - the things you are born with, your biological background, traits and abilities which come from your genes

      • Nurture - the environment and experiences that shape you after you are born

      Common misconception

      Some people believe that you can only have one identity.

      People can have multiple identities because they can belong to different groups at the same time.

      Teacher tip

      Make this lesson more relatable by exploring what makes up pupils' own identities or those of famous celebrities more relevant to your pupils.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      A community involves more than person.

      Correct Answer: one, 1

      Q2.
      If a person is an active citizen they want to see happen.

      colours
      choices
      challenges
      Correct answer: change

      Q3.
      Who do we inherit our eye colour from?

      our friends
      Correct answer: our parents
      our children
      our community

      Q4.
      Match the word to the definition.

      Correct Answer:community,a group of people sharing a place or common interests
      Correct Answer:belonging,feeling accepted and part of a group or place
      Correct Answer:unique,being one of a kind, with special qualities different from others

      Q5.
      What can we expect to learn about in citizenship?

      puberty
      Correct answer: identities
      Correct answer: communities
      friendships

      Q6.
      What can we not change?

      our fashion sense
      our friendship groups
      Correct answer: our genes
      our house

      5 Questions

      Q1.
      Which question summarises identity?

      Where am I?
      Correct answer: Who am I?
      How did I get here?

      Q2.
      Which of the following is true about identity?

      Everyone can have the same identity.
      Correct answer: Identities are unique to each person.
      People can share identical identities with family members.
      Identity is always determined by appearance.

      Q3.
      Which of the two ways in which we form our identity change over time? Choose between nature and nurture.

      Correct Answer: Nurture

      Q4.
      Match the word to the correct definition.

      Correct Answer:identity,who a person is, or the qualities of a person that make them unique
      Correct Answer:characteristic,a feature or quality belonging to a person that identifies them
      Correct Answer:nature,your biological background
      Correct Answer:nurture,the way we are brought up

      Q5.
      What is it called when we have more than one identity?

      Correct answer: multiple identities
      several identities
      characteristics

      To help you plan your 7 citizenship lesson on: What does identity mean?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...