Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What actions can we take to address climate change?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can critically examine different arguments about climate change and explain what actions we can take to address climate change.

      Key learning points

      1. Global warming is the process of our planet heating up. Global warming has led to climate change.
      2. There are significant consequences of climate change that impact our global environment.
      3. Activists have campaigned in different ways to highlight the impacts of climate change.
      4. Some sceptics doubt global warming science, but the IPCC says 97% of scientists agree humans are mainly causing it.

      Keywords

      • Climate change - the long-term changes in the Earth's weather patterns and temperatures, often caused by human activities such as burning fossil fuels, deforestation and pollution

      • Global warming - the gradual increase in Earth's average temperature; caused by human activities that release gases, such as carbon dioxide, that trap heat in the atmosphere

      • Fossil fuels - energy sources like coal, oil, and natural gas that release harmful gases into the atmosphere

      • Deforestation - the cutting down or clearing of trees and forests, usually for farming, logging or development

      Common misconception

      Climate change is just a natural part of Earth’s cycles, and humans aren't responsible for it.

      While Earth’s climate has naturally changed in the past, the IPCC shows that the current rapid warming is mainly caused by human activities, like burning fossil fuels and deforestation.

      Teacher tip

      Encourage pupils to explore both sides of the climate change debate, but emphasize the overwhelming scientific consensus. Help them understand how organizations like the IPCC gather data and why their reports are trusted globally. This will support critical thinking while reinforcing key facts.

      Equipment

      Paper and pen

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to its definition.

      Correct Answer:plastic,an artificial material mostly made from oil or natural gas

      an artificial material mostly made from oil or natural gas

      Correct Answer:sustainable,using resources & making choices that do not harm the environment

      using resources & making choices that do not harm the environment

      Correct Answer:pollution,when harmful substances or waste are released into the environment

      when harmful substances or waste are released into the environment

      Q2.
      What is this describing? The process of collecting and turning used materials into new products.

      Correct Answer: recycling

      Q3.
      Which statement is most accurate? It is estimated that there are ...

      over 100 trillion pieces of plastic floating in the world's oceans.
      Correct answer: over 170 trillion pieces of plastic floating in the world's oceans.
      over 200 trillion pieces of plastic floating in the world's oceans.

      Q4.
      Why do low-income countries face greater challenges in managing the impact of plastic pollution?

      They have more plastic waste than high-income countries.
      Correct answer: They lack the resources and infrastructure to properly manage plastic waste.
      They have fewer people producing plastic waste.
      They recycle plastic more effectively than high-income countries.

      Q5.
      Put these actions taken by the UK Government in chronological order from when they were introduced.

      1 - a charge for plastic bags
      2 - a ban on microbeads
      3 - a ban on single-use plastic straws

      Q6.
      Which of these explain why recycling might prove a challenge?

      Correct answer: different plastics require different recycling processes
      Correct answer: recycling is impacted by contamination from food or dirt
      Correct answer: there are inadequate recycling systems in many areas
      recycling is always quick and easy to do
      most people already recycle without needing reminders

      6 Questions

      Q1.
      What is the main cause of global warming?

      the sun getting hotter
      Correct answer: human activities releasing greenhouse gases
      natural changes in earth’s orbit
      the ozone layer disappearing

      Q2.
      Which statement best explains the relationship between humans and climate change?

      Climate change is a natural process that humans have no control over.
      Scientists disagree on whether humans are responsible for climate change.
      Correct answer: Most scientists agree that humans are the main cause of climate change.
      Climate change is caused only by volcanic eruptions and solar activity.

      Q3.
      Which of these is a major effect of climate change?

      lower sea levels
      Correct answer: stronger storms and extreme weather
      a decrease in global temperatures

      Q4.
      Which activity does not release carbon dioxide into the atmosphere?

      driving petrol or diesel cars
      burning coal to generate electricity
      Correct answer: planting trees

      Q5.
      When trees are cut down for farming or development, this process is called ...

      Correct Answer: deforestation

      Q6.
      Match the word to its correct definition.

      Correct Answer:climate change,long-term changes in the Earth’s weather patterns and temperatures

      long-term changes in the Earth’s weather patterns and temperatures

      Correct Answer:global warming,a rise in Earth's average temperature from trapped heat

      a rise in Earth's average temperature from trapped heat

      Correct Answer:fossil fuels,energy sources like coal and oil that release harmful gases

      energy sources like coal and oil that release harmful gases


      To help you plan your 8 citizenship lesson on: What actions can we take to address climate change?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...