Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What does the right to education really mean?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what the right to education means and why it is important.

      Key learning points

      1. A child’s right to education is protected by law under the UNCRC without discrimination.
      2. Education gives skills, opportunities, empowerment, equality and boosts mental and physical health.
      3. 251 million children worldwide do not have access to their right to education.
      4. Natural disasters, conflict or poor government policies can block access to education.
      5. Malala Yousafzai is a changemaker who advocates for a child’s right to education worldwide.

      Keywords

      • Right - something we are entitled to by law

      • Education - the way we learn about the world, gain new skills and prepare for the future through school, books or experiences

      • UNCRC - the United Nations Convention on the Rights of the Child; a legally binding international agreement that sets out the rights of all children, regardless of their race, religion or abilities

      Common misconception

      Everyone gets an education.

      Some children do not have access to their right to education.

      Teacher tip

      You could analyse statistics about access to education in your local area or other countries. This can be found at gov.uk.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of serious crime

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      All rights are __________, meaning everyone is entitled to them.

      Correct answer: universal
      the same

      Q2.
      Which organisation is responsible for the UNCRC?

      Universal Nations
      Correct answer: United Nations
      United National
      Universal Nature

      Q3.
      Put the words in order so that they show what the UDHR stands for.

      1 - Universal
      2 - Declaration
      3 - of
      4 - Human
      5 - Rights

      Q4.
      The UNCRC was signed by __________ countries.

      9
      96
      Correct answer: 196
      296

      Q5.
      Rights are things that we are all __________ to by law.

      Correct answer: entitled
      opposed
      denied
      excluded

      Q6.
      Match the start of the sentence with its ending.

      Correct Answer:Rights are designed so everyone,can live a healthy, happy and safe life.
      Correct Answer:Children have different rights because,they need to be protected as they grow up.
      Correct Answer:Adults and children both have rights,that we should respect and support.

      6 Questions

      Q1.
      How is the right to be educated protected?

      by people
      by your parents
      Correct answer: by law
      by schools

      Q2.
      Education helps you in the workplace by giving you skills and ...

      Correct Answer: knowledge, tools

      Q3.
      Which statement is true? According to UNICEF, in 2024 ...

      Correct answer: 251 million children were denied the right to an education.
      251 thousand children were denied the right to an education.
      251 million children chose not to go to school.
      251 thousand children chose not to go to school.

      Q4.
      Match the beginning of the sentence with the end.

      Correct Answer:Natural disasters,like earthquakes can block access to education.
      Correct Answer:Poor governmental,policies can prevent children from going to school.
      Correct Answer:Conflict or war,can make it dangerous for children to go to school.
      Correct Answer:Changemakers like,Malala Yousafzai advocate for a child’s right to education worldwide.

      Q5.
      Education promotes mental and physical ...

      discrimination
      law
      Correct answer: health
      prejudice

      Q6.
      If we were defining the word, 'right', which would be most accurate?

      something that most of us are entitled to
      Correct answer: something that we are all entitled to
      something that we will never be entitled to
      something that we wish we had but don't

      To help you plan your 7 citizenship lesson on: What does the right to education really mean?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...