Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      How can we exercise democratic rights without a vote?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what democratic rights are and how to exercise them, even if I am not eligible to vote yet.

      Key learning points

      1. Democratic rights are fundamental freedoms and entitlements needed to sustain political democracy.
      2. There are several ways you can exercise your democratic rights, even if you cannot vote.

      Keywords

      • Human rights - basic rights and freedoms that all people are entitled to

      • Democratic rights - fundamental freedoms and entitlements needed to maintain a democratic society

      Common misconception

      Voting is the only way you can exercise your democratic rights.

      There are several ways you can exercise your democratic rights, even if you cannot vote. You could: contact your local councillor or Member of Parliament (MP); express your opinion; join a peaceful protest or pressure group or join a political party.

      Teacher tip

      Encourage pupils to think about how the actions discussed in this lesson can make a real difference in their communities.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following is a key feature of a democracy?

      Power is concentrated in the hands of a single leader.
      Correct answer: Citizens have the right to vote and participate in decision-making.
      The Government controls all aspects of the economy.
      Elections are held once a decade.

      Q2.
      Which of the following Acts granted (some) women the right to vote for the first time in the UK?

      Correct answer: The Representation of the People Act 1918
      The Great Reform Act 1832
      The Representation of the People Act 1867

      Q3.
      Who was the leader of the Suffragettes?

      Correct Answer: Emmeline Pankhurst, Pankhurst, Christabel Pankhurst, Sylvia Pankhusrt

      Q4.
      Match the sentence starter to it's end.

      Correct Answer:A protest is,a public demonstration expressing disapproval to a situation.
      Correct Answer:Laws are ,rules, made by Parliament, that all society has to follow.
      Correct Answer:Disorder is,disruptive or violent behaviour.

      Q5.
      Which of the following is a common argument in favour of giving 16- and 17-year-olds the right to vote?

      They are financially independent and can make informed decisions on taxes.
      They are mature enough to serve in government positions.
      Correct answer: They are directly affected by policies made by politicians.
      They have the legal right to drive and should therefore take part in elections.

      Q6.
      What is a common argument against giving 16- and 17-year-olds the right to vote?

      Correct answer: They are seen as too young to understand complex political issues.
      They are not affected by government policies.
      They are all required to work full-time and lack free time.
      They lack the legal right to work or drive.

      6 Questions

      Q1.
      What am I describing? Fundamental rights and freedoms that every person is entitled to.

      Correct Answer: Human rights, human right

      Q2.
      What am I describing? Fundamental freedoms and entitlements needed to maintain a democratic society.

      Correct Answer: democratic rights

      Q3.
      Which of the following is an example of a democratic right?

      right to fair trial
      Correct answer: right to vote in elections
      right to privacy
      right to own property

      Q4.
      Match the right to it's description.

      Correct Answer:freedom of speech,people can express their opinions and criticise the Government
      Correct Answer:freedom of association,people can join groups, organisations, and political parties
      Correct Answer:freedom of assembly ,people can gather and protest peacefully

      Q5.
      Which of the following is not a way to exercise democratic rights without voting?

      joining a political party and campaigning for candidates
      Correct answer: serving on a jury
      contacting your local councillor or MP
      joining a protest or pressure group

      Q6.
      Which of the following would joining a political party as a youth member enable you to do?

      Correct answer: campaign during elections
      plan and participate in protests or campaigns
      Correct answer: shape party policies on issues important to young people
      Correct answer: gain experience in organising, debating and leading

      To help you plan your 8 citizenship lesson on: How can we exercise democratic rights without a vote?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...