Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      How do elections work in different countries?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain different types of elections that exist across the world.

      Key learning points

      1. There are two main voting systems: First Past The Post and Proportional Representation, although other variations exist.
      2. Different countries use different election systems.
      3. Some countries use mixed systems, combining various election types.
      4. The US electoral college is used for presidential elections in the USA.

      Keywords

      • First Past The Post (FPTP) - the voting system used in the UK to elect members of some local councils and Members of Parliament, whereby the candidate with the most votes in a constituency wins

      • Proportional Representation - an electoral system where political parties get a number of seats in Parliament that matches the percentage of votes they receive in an election

      • Election - the voting process to elect a person for a public position

      Common misconception

      Elections are the same across the world.

      Elections run differently and follow different systems in indvidual countries.

      Teacher tip

      Countries evolve and change over time. Always check up to date information before delivering case studies of specific countries and their electoral systems.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match each country to their type of political system.

      Correct Answer:USA,democracy
      Correct Answer:Saudi Arabia,monarchy
      Correct Answer:North Korea,dictatorship

      Q2.
      Which of these roles does the UK Prime Minister fulfil?

      serving as the UK’s Head of State
      controlling the judiciary and court rulings
      selecting the next monarch
      Correct answer: leading the Government and making key policy decisions

      Q3.
      The Prime Minister select members of their , who are then referred to as Ministers.

      Correct Answer: Cabinet

      Q4.
      Which of these statements about the UK Prime Minister is accurate?

      The Prime Minister works in the House of Lords.
      Correct answer: The Prime Minister can be removed by Parliament.
      The Prime Minister has a fixed term in office.
      The Prime Minister serves as Speaker of the House of Commons.

      Q5.
      Match each branch to the relevant real-world institutions in the UK and US.

      Correct Answer:legislative branch,UK Parliament / US Congress
      Correct Answer:executive branch,UK Prime Minister / US President
      Correct Answer:judicial branch,UK Supreme Court / US Supreme Court

      Q6.
      Which of these statements in true?

      Correct answer: The UK Prime Minister is not elected by the public; the US President is.
      The US President is not the Head of State; the UK Prime Minister is.
      The UK Prime Minister can veto ideas for new laws; the US President cannot.
      The US President is cannot select judges; the UK Prime Minister can.

      6 Questions

      Q1.
      In the UK, Members of Parliament (MPs) are elected using the system.

      Correct Answer: First-Past-The-Post, FPTP, First Past the Post (FPTP), First Past the Post

      Q2.
      Match the voting system with its description.

      Correct Answer:mixed-member system,selects district candidates and party seats
      Correct Answer:First-Past-The-Post,the candidate with the most votes wins; no majority is required
      Correct Answer:Proportional Representation,seats given determined by the percentage of votes each party receives

      Q3.
      What is one benefit of a mixed member electoral system?

      It makes elections quicker and simpler.
      It only allows major parties to win seats.
      Correct answer: It ensures that every vote counts.
      It always produces a single-party government.

      Q4.
      Which of these countries uses the Proportional Representation system?

      Jamaica
      India
      Germany
      Correct answer: Greece

      Q5.
      How are the number of Electoral College electors for each US state determined?

      each state gets an equal number of electors
      Correct answer: based on the state’s population size and congressional representation
      as a percentage of the state's economy
      according to voter turnout in previous elections

      Q6.
      Which of these statements about the election of a US President is accurate?

      Correct answer: A candidate may win without receiving 50% of the public's votes.
      A candidate must win the vote in a majority of states to be declared the winner.
      Electoral College electors are forced to agree with the results of their state.
      Candidates may only run for the Democratic Party or the Republican Party.

      To help you plan your 11 citizenship lesson on: How do elections work in different countries?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...