Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Why is media freedom necessary in a democracy?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what free press is and the role it plays in democracy.

      Key learning points

      1. The media plays a key role in any democracy.
      2. The media can be controlled to protect others, allow integrity and fairness.
      3. The media can be controlled through censorship, regulation and laws.
      4. Media freedom allows scrutiny of government and holds them to account.

      Keywords

      • Democracy - a system of government in which citizens vote in regular, fair elections for representatives who then make laws and decisions on their behalf

      • Press freedom - the ability of the press to give information and express opinions

      • Censorship - the control of information or ideas within a society

      Common misconception

      The media should always be neutral.

      Media freedom does not require journalists to be entirely neutral. It allows for a range of perspectives, such as investigative journalism and opinion pieces, as long as they are reported accurately.

      Teacher tip

      To get pupils thinking, they can consider what their lives might be like if media was fully restricted.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      A democracy is a system of government in which citizens in regular, fair elections.

      Correct Answer: vote, participate

      Q2.
      There are two main voting systems, first-past-the-post is one, what is the other one?

      Correct Answer: Proportional representation , proportional , PR

      Q3.
      Match the word to its definition.

      Correct Answer:constituency,the specific geographical area that is represented by each MP

      the specific geographical area that is represented by each MP

      Correct Answer:general election,when the citizens of a country vote to elect a new government

      when the citizens of a country vote to elect a new government

      Correct Answer:election,the voting process to select a person for a public position

      the voting process to select a person for a public position

      Q4.
      Some people believe individual votes don’t matter, so there’s no point in voting. Which answer shows that individual votes matter?

      every vote counts equally, regardless of the seat
      Correct answer: in marginal seats, the outcome can be decided by just a few votes
      only votes in large cities matter in elections

      Q5.
      An independent candidate is ...

      Correct answer: one that does not belong to a political party.
      someone who represents multiple political parties.
      a member of a political party but runs without official party support.
      a government official running for re-election.

      Q6.
      Which of the following are key features of a democracy?

      Correct answer: free and fair elections
      no elections and the leader makes all decisions
      government controls the media
      Correct answer: the media operates independently from government

      6 Questions

      Q1.
      What does press freedom help to promote?

      inequality
      limited choice
      Correct answer: citizens to ask questions
      censorship

      Q2.
      Order the countries from most to least press freedom according to the 2024 World Press Freedom Index.

      1 - Norway
      2 - United Kingdom
      3 - China

      Q3.
      is the control of information or ideas in a society.

      Correct Answer: Censorship

      Q4.
      In a democracy, the media should inform the public by making sure when they report news it is …

      Correct Answer: accurate, truthful, correct, true, factual

      Q5.
      Media freedom plays a crucial role in ... the government and ensuring it holds them accountable for their actions.

      Correct Answer: scrutinising, checking, investigating, examining

      Q6.
      Which of the following statements best reflects the concept of media freedom?

      the media should be completely neutral in their reporting
      Correct answer: the media should have a variety of perspectives, as long as they are accurate
      the media should only report the facts and avoid any form of analysis or opinion

      To help you plan your 10 citizenship lesson on: Why is media freedom necessary in a democracy?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...