Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Should parliamentary procedures be modernised?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe some of the traditional procedures in Parliament and consider if these procedures need to be modernised.

      Key learning points

      1. Traditional procedures are embedded in Parliament through the State Opening of Parliament and in the day-to-day running.
      2. Some traditions in Parliament include: guards checking cellars, role of Black Rod, Speaker, prayers.
      3. Some traditions could stay the same to celebrate history or could be modernised, like voting in Scottish Parliament.

      Keywords

      • Parliament - the institution of government in the UK; it comprises of three parts: the House of Commons, the House of Lords and the monarch; its purpose is to debate, make laws and scrutinise the Government

      • House of Commons - an elected body currently consisting of 650 members of Parliament, where MPs debate, make laws and scrutinise the Government; it is the lower house of Parliament and meets in the Palace of Westminster

      • House of Lords - the upper house of Parliament, composed of life peers and hereditary peers, who scrutinise the bills approved by the House of Commons; the House of Lords meets in the Palace of Westminster

      Common misconception

      Parliamentary procedures and traditions are old-fashioned and have no meaning in modern society.

      The traditions in Parliament exist for important reasons and serve to highlight the democratic principles that shape our society.

      Teacher tip

      Show pupils a recording of a State Opening of Parliament to really understand and see what the traditions are about.

      Content guidance

      Depiction or discussion of serious crime

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      How many parts is Parliament made up of?

      one
      two
      Correct answer: three
      four
      five

      Q2.
      What is the primary role of the UK Parliament?

      to interpret laws
      to enforce laws
      Correct answer: to make, pass and scrutinise laws
      to judge legal cases

      Q3.
      The House of is the unelected chamber in the UK Parliament.

      Correct Answer: Lords

      Q4.
      Which of these are a responsibility of the Speaker in Parliament?

      to vote on all issues in the House of Commons
      Correct answer: to remain impartial and not take sides in debates
      to represent their political party during debates
      to keep a record of proceedings in the House of Commons

      Q5.
      Which of the following people are generally not allowed in the House of Commons?

      clerk
      MPs
      Correct answer: monarch
      Prime Minister

      Q6.
      Match the term to its correct definition.

      Correct Answer:Member of Parliament,an elected member of the House of Commons

      an elected member of the House of Commons

      Correct Answer:Lord,a member of the unelected House of Lords

      a member of the unelected House of Lords

      6 Questions

      Q1.
      Who checks the cellars during the State Opening of Parliament?

      Black Rod
      Members of Parliament
      Correct answer: Yeoman guards

      Q2.
      Black Rod is responsible for order in the House of …

      Correct Answer: Lords

      Q3.
      Which of the following Parliamentary procedures do some people believe do not represent the UK's multi-faith population?

      Correct answer: Parliamentary prayers
      Black Rod having the door shut
      the Speaker being dragged to the chair

      Q4.
      Place the following steps for voting in the House of Commons in the correct order.

      1 - at the end of a debate, the Speaker ‘puts the question’
      2 - MPs shout ‘Aye’ or ‘No’
      3 - the Speaker announces 'I think the (Ayes or Noes) have it'
      4 - if challenged, the Speaker calls a division saying 'clear the lobby'
      5 - the division bells ring, and the annunciators display a green bell
      6 - the doorkeepers lock the exit doors from the lobbies

      Q5.
      Some people believe that Parliamentary procedures should not be modernised. One reason they might give is that they are a reminder of our system.

      Correct Answer: democractic, democracy, historic

      Q6.
      Match the sentence starter to its end.

      Correct Answer:Parliament is the institution of,government, it is comprised of three parts.

      government, it is comprised of three parts.

      Correct Answer:The House of Commons is an,elected body currently consisting of 650 MPs.

      elected body currently consisting of 650 MPs.

      Correct Answer:The House of Lords is,the upper house of Parliament, composed of life and hereditary peers.

      the upper house of Parliament, composed of life and hereditary peers.


      To help you plan your 11 citizenship lesson on: Should parliamentary procedures be modernised?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...