Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What does the Supreme Court do?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the main role of the Supreme Court.

      Key learning points

      1. In the UK, powers are separated between the executive, legislative, and judiciary; the separation has evolved over time.
      2. The Supreme Court is the highest court of appeal. It ensures a separation of powers between legislative and judiciary.
      3. The Supreme Court is the UK's final court of appeal for civil and criminal cases and interprets UK law.
      4. The Supreme Court sets precedents, clarifies laws on important issues, and makes rulings on major political matters.

      Keywords

      • Court - a formal, legal institution where disputes are heard and resolved, and where justice is administered according to the law

      • Judiciary - the branch of the state responsible for interpreting and applying the law; it is composed of judges and other legal officials

      • House of Lords - the upper house of Parliament, composed of life peers and hereditary peers, who scrutinise bills approved by the House of Commons; the House of Lords meets in the Palace of Westminster

      Common misconception

      The Supreme Court has the same powers throughout the UK.

      While the Supreme Court is the final court of appeal for most cases in the UK, its role in Scotland differs as Scotland has its own distinct legal system. In Scotland, the High Court of Justiciary is the highest court of appeal for criminal cases.

      Teacher tip

      Pupils can visit the Supreme Court for free to better understand its role in interpreting law, setting precedents and how it functions separately from Parliament. It’s a great way to reinforce knowledge about the separation of powers.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What are the branches of separation of power in the UK?

      judiciary, legislative and monarchy
      executive, judiciary and monarchy
      Correct answer: executive, judiciary and legislative
      executive, legislative and monarchy

      Q2.
      Match the word to its description:

      Correct Answer:executive,the branch responsible for enforcing laws and running government.

      the branch responsible for enforcing laws and running government.

      Correct Answer:judiciary,the branch responsible for interpreting and applying the law.

      the branch responsible for interpreting and applying the law.

      Correct Answer:legislative,the branch responsible for making laws.

      the branch responsible for making laws.

      Q3.
      The UK Parliament is made up of the monarchy, the and the House of Lords.

      Correct Answer: House of Commons

      Q4.
      What is the main purpose of the separation of powers in the UK?

      To allow each branch of government to work together closely.
      Correct answer: To ensure that no branch becomes too powerful.
      To make sure laws are passed quickly.

      Q5.
      What is the role of the Supreme Court in criminal cases?

      It decides whether someone is guilty or innocent.
      It re-examines evidence and determines the facts of a case.
      It orders new trials for criminal cases.
      Correct answer: It hears appeals on legal matters and sets precedents.

      Q6.
      Which of the following best describes the UK’s constitution?

      a single written document that outlines all laws
      a set of rules created only by the House of Commons
      Correct answer: a collection of laws, principles and practices that govern the country
      a document created and updated by the Prime Minister

      6 Questions

      Q1.
      Match the keyword to the definition:

      Correct Answer:courts,a formal, legal institution where disputes are heard and resolved.

      a formal, legal institution where disputes are heard and resolved.

      Correct Answer:judiciary,the branch of State that is responsible for enforcing the law.

      the branch of State that is responsible for enforcing the law.

      Q2.
      The Supreme Court is the highest court of in the UK.

      Correct Answer: appeal

      Q3.
      What is the main role of the Supreme Court in relation to lower courts?

      to create new laws
      to enforce laws
      Correct answer: to set precedents and clarify laws
      to make laws in Parliament

      Q4.
      Which of the following is a key function of the Supreme Court in the UK?

      to pass bills in Parliament
      Correct answer: to ensure a separation of powers
      to prove if someone is guilty

      Q5.
      The Supreme Court deals with appeals for criminal and courts.

      Correct Answer: civil

      Q6.
      Order the events in chronological order.

      1 - House of Lords takes on role of hearing petitions
      2 - Law Lords were appointed
      3 - Lord Chancellor is no longer the head of the judiciary
      4 - House of Lords referred to Supreme Court

      To help you plan your 11 citizenship lesson on: What does the Supreme Court do?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...