Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What roles do NGOs, charities and civil society play in local communities?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the contribution that NGOs, charities and civil society make to local communities.

      Key learning points

      1. Civil society includes voluntary & community organisations that work independently of the government to improve society.
      2. Civil society supports through relief, aid and upholding rights.
      3. Civil society holds power through research, campaigning and lobbying.

      Keywords

      • Charity - a group that supports those in need by providing direct help, giving information or raising the profile of particular issues

      • Non-governmental organisation - a non-profit, voluntary group of citizens who work on a local, national or international level to achieve an aim; they are not controlled by the Government, but will often work closely with them

      Common misconception

      Civil society, NGOs and charities are all the same thing.

      They are interlinked and might have common goals but work and run in different ways.

      Teacher tip

      Use relevant local examples of civil society that pupils will know to help them think about the power and difference they have made to their local areas.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to its definition.

      Correct Answer:election,a voting process to choose a representative
      Correct Answer:local council,a system of government that provides services to the local community
      Correct Answer:electorate,the people who are eligible to vote in an election
      Correct Answer:manifesto,a set of aims and plans written by a political party

      Q2.
      To participate in a general election, the electorate must be to vote.

      Correct Answer: registered

      Q3.
      The Prime Minister calls for a general election and requests the __________ to dissolve Parliament.

      Correct answer: monarch
      leader of the opposition
      speaker of the house
      general public

      Q4.
      Which of the following services is not typically provided by local councils?

      education
      transport
      Correct answer: national defence
      waste mangement

      Q5.
      How do local councils get money for their budgets?

      only through council tax
      Correct answer: from a mix of government funding, council tax and business rates
      only from grants
      from personal donations by local residents

      Q6.
      Local councils have the power to make decisions on which of the following?

      Correct answer: byelaws
      Correct answer: planning applications
      immigration

      6 Questions

      Q1.
      Which of these is an example of civil society?

      Correct answer: a local charity providing food to homeless people
      a police department enforcing laws
      a business selling products for profit
      a government department managing healthcare

      Q2.
      When organisations try to influence politicians or officials to change policies, this is called ...

      Correct Answer: lobbying

      Q3.
      How does civil society support people?

      Correct answer: by providing aid and protecting rights
      by creating new government laws
      by running businesses for profit
      by controlling public services like hospitals and schools

      Q4.
      How do civil society organisations influence decisions?

      by voting in elections
      Correct answer: by researching, campaigning and lobbying
      by creating new laws in Parliament
      by collecting taxes

      Q5.
      Which of these statements is true about non-governmental organisations (NGOs)?

      they are part of the government
      Correct answer: they are voluntary groups that work towards a cause
      they aim to make a profit
      they only work in one country

      Q6.
      Match the term to its correct definition.

      Correct Answer:voluntary group ,a group of people who work together without being paid
      Correct Answer:charity,an organisation that provides help and raises awareness
      Correct Answer:social action,efforts by individuals or groups to bring about change

      To help you plan your 11 citizenship lesson on: What roles do NGOs, charities and civil society play in local communities?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...