Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      How does the local economy affect our lives?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what the local economy is, how it changes and what impacts it.

      Key learning points

      1. The local economy involves money, businesses and jobs within a community.
      2. The local economy changes due to business growth, industry shifts, and consumer habits.
      3. Employment, government policies, transport and public services impact the success of the local economy.
      4. Investment in infrastructure and business support promotes economic growth.
      5. A strong local economy creates jobs, supports businesses and funds public services.

      Keywords

      • Local economy - all business activity and wealth creation in a specific area, town or community

      • Public services - essential needs provided by the Government or local authorities to meet the needs of the public, such as healthcare, education, transportation and safety

      • Local government - a system of government that operates at a local level providing services to its community

      Common misconception

      The local economy only depends on businesses and jobs.

      While businesses and jobs are important, the local economy is also influenced by government policies, public services, infrastructure and consumer behaviour. Global events like recessions or technological changes can impact local economies.

      Teacher tip

      Use real-life local examples to make the lesson more engaging and relevant for your pupils. Discuss businesses, infrastructure projects or economic changes in your town or city to help students connect theory to reality.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What does the economy refer to?

      defence
      Correct answer: finance
      health
      education

      Q2.
      Local governments get their budget from ...

      the Prime Minister
      Correct answer: the Treasury
      the Ministry of Health
      the unemployed

      Q3.
      Match the position with the person who holds it.

      Correct Answer:First Lord of the Treasury,the Prime Minister

      the Prime Minister

      Correct Answer:Second Lord of the Treasury,the Chancellor of the Exchequer

      the Chancellor of the Exchequer

      Correct Answer:Chief Secretary to the Treasury,a government minister

      a government minister

      Q4.
      Tax is paid by every household each month, unless you are exempt.

      Correct Answer: Council

      Q5.
      Put this government department in order.

      1 - The
      2 - Office
      3 - of
      4 - Budget
      5 - Responsibility

      Q6.
      The tax that is taken from people's wages every month is called __________ Tax.

      Correct answer: Income
      Inheritance
      VAT
      Corporation

      6 Questions

      Q1.
      Match the word with its definition.

      Correct Answer:local economy,all business activity and wealth creation in a specific area

      all business activity and wealth creation in a specific area

      Correct Answer:public services,essential needs provided by local government to help the public

      essential needs provided by local government to help the public

      Correct Answer:local government,a system of government that operates at a local level

      a system of government that operates at a local level

      Q2.
      The local economy changes due to growth, industry shifts and consumer habits.

      Correct Answer: economic, economy

      Q3.
      Which of the following does NOT impact the success of a local economy?

      government policies
      transport links
      Correct answer: non-financial personal activities
      public services

      Q4.
      How can investment in infrastructure result in a strong local economy?

      Correct answer: by making it easier for businesses and workers to travel
      by increasing the cost of living
      by shutting down local businesses
      by reducing job opportunities

      Q5.
      A strong local economy creates , supports businesses and funds public services.

      Correct Answer: jobs, employment

      Q6.
      Which statement is correct about the local economy?

      The local economy only depends on businesses and jobs.
      Correct answer: The local economy is affected by businesses, jobs, public services and policies.
      The local economy has no impact on people’s everyday lives.
      Only large cities have a local economy.

      To help you plan your 11 citizenship lesson on: How does the local economy affect our lives?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...