Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Is digital media causing the end of free and fair elections?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can evaluate the positive and negative impacts of digital media within free and fair elections.

      Key learning points

      1. Free and fair elections allow people to vote for their representatives without fear, manipulation, or interference.
      2. Social media likely impacted voting beliefs and behaviour during the UK 2024 election, both positively and negatively.
      3. Social media shaped public opinion, amplified political messages and provided a platform for debate.
      4. Influencers can increase voter engagement, raise awareness of political issues and encourage public debate.
      5. Influencers can reduce informed decision-making, spread misinformation and raise concerns about financial motivation.

      Keywords

      • Election - the voting process to select a person for a public position

      • Engagement - the level of interest, attention, or involvement someone shows in an activity, interaction, or relationship

      • Influence - the power to affect or change someone’s thoughts, actions, or decisions

      Common misconception

      Pupils might believe that infleuncers can only ever positively influence.

      Although influencers can have positive impacts, when posting about politics there can also be negative impacts if they are posting incorrect information or simplifying issues.

      Teacher tip

      You may wish to search for and display social media posts in the run up to the 2024 or 2019 election. However, ensure suitability and polical impartiality.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of serious crime

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Content shared or created using technology is known as what?

      Correct Answer: digital media

      Q2.
      A principle or belief that guides how people behave and treat others is known as a what?

      Correct answer: value
      vortex
      vacancy
      vacuum

      Q3.
      Which of these in not a democratic value?

      equality
      individual liberty
      civic engagement
      Correct answer: misinformation

      Q4.
      Which is not an example of digital media dividing communities?

      Correct answer: Encouraging mutual respect and tolerance
      The spread of disinformation and hate speech
      Encouraging political polarisation
      Creating digital echo chambers

      Q5.
      What symbol can be used on social media to draw attention to specific topics and get things trending?

      !
      ?
      £
      Correct answer: #

      Q6.
      Working together to achieve shared goals or values is known as what?

      Correct answer: community cohesion
      local cohesion
      community collaboration
      local links

      6 Questions

      Q1.
      What does it mean for an election to be "free and fair"?

      Only wealthy individuals can vote.
      Correct answer: Everyone eligible has the opportunity to vote without interference or fear.
      Votes are decided by one person.
      Only people who agree with the Government are allowed to participate.

      Q2.
      Match each term to its correct definition.

      Correct Answer:election,the process of choosing leaders by voting

      the process of choosing leaders by voting

      Correct Answer:transparency,openness and honesty in sharing information

      openness and honesty in sharing information

      Correct Answer:influence,the ability to have an effect on others' opinions or decisions

      the ability to have an effect on others' opinions or decisions

      Correct Answer:social media,online platforms where people share and engage with content

      online platforms where people share and engage with content

      Q3.
      Which of the following is not a way social media impacted the 2024 UK general election?

      It allowed voters to access information quickly.
      It helped candidates communicate with more people.
      Correct answer: It prevented misinformation from spreading.
      It gave influencers a platform to share opinions.

      Q4.
      What role can influencers play in an election?

      They have no impact on how people vote.
      Correct answer: They can share their opinions and influence the views of their followers.
      They are legally required to remain neutral during elections.
      They can only post content approved by the Government.

      Q5.
      Match each social media feature to its possible impact during an election.

      Correct Answer:algorithms,makes it easier for echo chambers to be created

      makes it easier for echo chambers to be created

      Correct Answer:verified information,helps ensure the credibility of information

      helps ensure the credibility of information

      Correct Answer:live videos,allows candidates to engage directly with voters

      allows candidates to engage directly with voters

      Q6.
      Celebrities can have a lot of over their followers because of their personal connection and large audiences.

      Correct Answer: influence, power

      To help you plan your 10 citizenship lesson on: Is digital media causing the end of free and fair elections?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...