Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write balanced symbol equations for combustion reactions, and describe the difference between complete and incomplete combustion.

      Key learning points

      1. Combustion is the chemical combination of a substance with oxygen, involving the production of heat and light.
      2. Complete combustion of fuels (like hydrocarbons) involve the production of carbon dioxide and water.
      3. The chemical test for oxygen is a combustion reaction, involving relighting a glowing splint.
      4. Incomplete combustion produces carbon particulates (soot) and carbon monoxide due to reduced oxygen levels.

      Keywords

      • Combustion - Combustion is an exothermic reaction where a substance reacts with oxygen.

      • Complete combustion - The complete combustion of fuels, such as hydrocarbons, occurs when enough oxygen is present to convert all the fuel into carbon dioxide and water.

      • Hydrocarbons - Hydrocarbons are compounds containing only hydrogen and carbon atoms.

      • Incomplete combustion - Incomplete combustion is when a substance reacts only partially with oxygen, such as when carbon burns in air, producing carbon dioxide, carbon monoxide and soot (unburnt carbon).

      Common misconception

      All combustion is complete, producing only CO₂ and water.

      Highlight the differences between complete and incomplete combustion.

      Teacher tip

      Demonstrate the 'whoosh bottle' to show the amount of energy given out during complete combustion. The products of combustion could be demonstrated by the class teacher.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      When wood burns it reacts with which gas?

      carbon dioxide
      water vapour
      Correct answer: oxygen
      nitrogen

      Q2.
      When a fuel containing carbon is burnt which gas will be produced?

      nitrogen
      oxygen
      argon
      Correct answer: carbon dioxide

      Q3.
      What is a chemical test for carbon dioxide?

      Correct answer: bubble through limewater and it will turn cloudy
      place a glowing splint in the gas and it will relight
      white anhydrous copper sulfate crystals will turn blue

      Q4.
      What is the scientific name for burning?

      respiration
      photosynthesis
      Correct answer: combustion
      precipitation

      Q5.
      Which of the following are examples of fossil fuels?

      Correct answer: crude oil
      nuclear fuel
      Correct answer: natural gas
      Correct answer: coal

      Q6.
      Match the scientific key terms with the correct definition

      Correct Answer:hydrocarbons,molecules made of hydrogen and carbon atoms only

      molecules made of hydrogen and carbon atoms only

      Correct Answer:conservation of mass,the total mass of reactants equals the total mass of products formed

      the total mass of reactants equals the total mass of products formed

      Correct Answer:exothermic reactions,chemical reactions in which thermal energy is given out

      chemical reactions in which thermal energy is given out

      Correct Answer:fossil fuels,fuels made over millions of years from dead plants and animals

      fuels made over millions of years from dead plants and animals

      6 Questions

      Q1.
      What word is used to describe the chemical combination of a substance with oxygen involving the production of heat and light?

      Correct Answer: combustion, complete combustion, incomplete combustion

      Q2.
      What are possible products for the complete combustion of methane (a hydrocarbon)?

      Correct answer: carbon dioxide + water
      carbon monoxide + water
      carbon + water
      methane + oxygen
      carbon dioxide + hydrogen

      Q3.
      What are possible products for the incomplete combustion of butane (a hydrocarbon)?

      carbon dioxide + water
      Correct answer: carbon monoxide + water
      Correct answer: carbon + water
      butane + oxygen
      carbon dioxide + hydrogen

      Q4.
      The chemical test for which gas is to relight a glowing splint?

      Correct Answer: oxygen

      Q5.
      True or false? Complete combustion releases larger amounts of energy than incomplete combustion of the same fuel.

      Correct answer: True
      False

      Q6.
      Which of the following shows a correctly balanced equation for the complete combustion of propene (C₃H₆)?

      2C₃H₆ + 9O₂ → CO₂ + 6H₂O
      2C₃H₆ + O₂ → 6CO₂ + 6H₂O
      2C3H6 + 9O₂ → 6CO2 + 6H2O
      Correct answer: 2C₃H₆ + 9O₂ → 6CO₂ + 6H₂O

      To help you plan your 11 combined science lesson on: Burning hydrocarbons, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...