Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Using stem cells in medicine: potential benefits, risks and ethical issues

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe examples of how embryonic and adult stem cells could be used in medical treatments, including potential benefits, risks and ethical issues.

      Key learning points

      1. Embryonic and adult stem cells can be used in treatments to make new specialised cells to replace damaged ones.
      2. Examples include using stem cells to treat type 1 diabetes and bone marrow transplants for leukaemia.
      3. Transplanting stem cells into a patient has risks (e.g. immune rejection, cancer from uncontrolled division, infection).
      4. Ethical objections to harvesting embryos as a source of embryonic stem cells.
      5. Debating benefits versus risks and ethical issues.

      Keywords

      • Embryonic stem cell - A cell taken from the embryo that can differentiate into any type of specialised cell.

      • Adult stem cell - A cell found in specific regions of the body that can differentiate into a limited number of related specialised cells.

      • Specialised cell - A differentiated cell that is adapted to carry out a particular function.

      • Immune rejection - When a patient’s immune system attacks non-self cells (e.g. transplants).

      • Ethical - An ethical issue relates to whether an action and its consequences are right or wrong.

      Common misconception

      That stem cells can treat more diseases than they have been proved to. All stem cells used are taken from embryos.

      Introducing the idea of induced stem cells and adult stem cells in treatments, but also that the main use is in research rather than full treatment of a disease or condition.

      Teacher tip

      The lesson provides many examples of the use of stem cells as potential treatments. You can choose which ones to use with your class. Allow pupils to research different uses of stem cells in Task A, e.g. heart disease, osteoarthritis and blindness, and to present their research in different ways.

      Equipment

      None required.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      True or false? Egg cells contain a nucleus.

      Correct answer: true
      false

      Q2.
      What is the role of the immune system?

      to produce hormones
      to transport materials
      gas exchange
      to digest food
      Correct answer: to fight infection

      Q3.
      Match the specialised cell to its adaptations that help it carry out its role.

      Correct Answer:sperm cell,A tail to help it move.

      A tail to help it move.

      Correct Answer:muscle cell,Many mitochondria to provide energy for contraction.

      Many mitochondria to provide energy for contraction.

      Correct Answer:red blood cell,Biconcave shape to provide a large surface area for diffusion.

      Biconcave shape to provide a large surface area for diffusion.

      Correct Answer:palisade mesophyll cell,Contains chloroplasts for photosynthesis.

      Contains chloroplasts for photosynthesis.

      Q4.
      True or false? Embryonic stem cells can only differentiate into a limited and related number of cells.

      true
      Correct answer: false

      Q5.
      The Oak students are discussing diabetes. Who is incorrect?

      Correct answer: Andeep: Diabetes is where you have eaten too much sugar.
      Sofia: There are two types of diabetes, type 1 and type 2.
      Sam: Diabetes is when a person cannot control their blood sugar levels.
      Correct answer: Lucas: Type 1 diabetes is where cells in the pancreas produce too much insulin.

      Q6.
      Select the option which correctly describes where bone marrow is found and one of its roles.

      Bone marrow is found in bones, where it produces new bones.
      Bone marrow is found on the surface of bones, where it helps them grow.
      Correct answer: Bone marrow is found inside bones, where it produces red and white blood cells.
      Bone marrow is found on the surface of bones, where it provides strength.
      Bone marrow is found inside the bones, where it provides strength.

      6 Questions

      Q1.
      The two types of stem cells in humans are adult stem cells and stem cells.

      Correct Answer: embryonic, embryo

      Q2.
      Which diseases can stem cells be used to help treat or have the potential to treat in the future?

      Correct answer: nerve tissue damage
      tuberculosis
      Correct answer: diabetes
      flu
      Correct answer: Parkinson’s disease

      Q3.
      Which is not a current use of stem cells?

      Correct answer: clone humans
      grow tissues for transplant
      replace cells damaged by drug treatments
      replace cells damaged by disease

      Q4.
      Why do some people object to the harvesting of embryos as a source of embryonic stem cells?

      Correct answer: embryos could be considered as living
      embryos are difficult to make
      embryos are expensive
      embryonic stem cells can only differentiate into a few types of cells

      Q5.
      Which of the following are risks of using stem cells?

      the access to embryonic stem cells is limited
      Correct answer: viruses can spread between stem cells in culture
      there is difficulty in recruiting stem cell donors
      Correct answer: stem cells can be rejected by the patient's body

      Q6.
      Which type of stem cells are likely to cause an immune rejection?

      adult stem cells from the patient
      Correct answer: embryonic stem cells from a donor
      Correct answer: adult stem cells from a donor

      To help you plan your 10 combined science lesson on: Using stem cells in medicine: potential benefits, risks and ethical issues, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...