Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Comparing computer art and painting

      Lesson details

      Learning outcome

      I can compare painting on a computer and painting on paper and explain which I prefer to use.

      Key learning points

      1. Images can be created either on paper or on a computer
      2. There are differences between creating a picture on a computer or on paper
      3. You can follow commands to create a piece of artwork

      Keywords

      • Computer - a machine that can follow a program

      • Commands - an instruction used to control something

      Common misconception

      When giving commands, you should make them as long as possible so that it is really clear what needs to be done.

      Commands are easier to understand when they are short. The more details you add, the more chance there is for misunderstanding. Commands need to be clear and to the point, leaving out any detail that would not be helpful in understanding them.

      Teacher tip

      Demonstrate how commands are carried out by acting as a programmable device yourself. Follow commands exactly as specified by pupils to show that commands need to be clear and unambiguous. It is important that pupils see that assumed understanding will affect the success of a command.

      Equipment

      Pupils will need access to a device with software that provides freehand digital painting tools. Examples in this lesson use paintz.app https://oak.link/paintz

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which tool will let you go back and fix a mistake on a computer?

      untie
      until
      Correct answer: undo

      Q2.
      What part of a painting program changes how large or small a paintbrush is?

      signal
      Correct answer: size
      square

      Q3.
      What are some tools that we use in a painting program?

      Correct answer: fill tool, shape tool
      paper tool, book tool
      water tool, fire tool

      Q4.
      We use this to make choices on a computer:

      Correct answer: mouse or finger
      pencil
      phone

      4 Questions

      Q1.
      One advantage to creating a picture using a painting program is...

      a computer will make the picture for you.
      Correct answer: it is easier to to fix a mistake.
      there are more colours.

      Q2.
      A command is...

      when a computer makes something on its own.
      Correct answer: an instruction used to control something.
      when a computer gives you a painting.

      Q3.
      __________ means an instruction used to control something.

      Comment
      Correct answer: Command
      Current

      Q4.
      What would happen if you gave unclear commands?

      Correct answer: The task would not turn out the way you wanted.
      The task would turn out exactly the way you wanted.
      A computer would guess what you wanted.

      To help you plan your 1 computing lesson on: Comparing computer art and painting, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...