Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Using the paintbrush tool to create digital pictures

      Lesson details

      Learning outcome

      I can change the style of my digital tools to work in different ways in a painting program.

      Key learning points

      1. The paintbrush tool can change size to alter the thickness of the stroke.
      2. Tapping on a touch screen makes dots and holding your finger down makes lines.
      3. Clicking the mouse makes dots and dragging the mouse makes lines.

      Keywords

      • Paintbrush size - how big the paintbrush is

      • Click/tap - a short press on a mouse button or on a touchscreen

      • Drag - when you hold down the mouse button and move the mouse or keep your finger on the touchscreen while moving it

      Common misconception

      Dots of colour only appear when you click and drag.

      A single click with the paintbrush tool will make a dot of colour.

      Teacher tip

      Points of colour are how computer displays create the images we view. This can be seen by using a microscope to view a phone screen close up. Encourage pupils to understand the similarities in this process to the creating paintings using points.

      Equipment

      Pupils will need access to a device with software that provides freehand digital painting tools. Examples in this lesson use paintz.app https://oak.link/paintz

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      In a painting program, I want to make my circle completely coloured in. Which tool should I use?

      eraser
      paintbrush
      Correct answer: fill

      Q2.
      I accidentally drew a line in the wrong place. Which tool should I use to get rid of it?

      Correct answer: eraser
      paintbrush
      fill

      Q3.
      What does this tool do?

      An image in a quiz
      Correct answer: it makes freehand marks
      it changes the colour
      it colours in the whole page

      Q4.
      I want to make a square border for my painting. What tool should I use?

      fill tool
      Correct answer: shape tool
      paintbrush tool

      4 Questions

      Q1.
      You can change how the paintbrush tool looks by changing the ...

      spoil
      Correct answer: style
      seam

      Q2.
      What will changing the brush size do?

      change the colour
      make the brush go invisible
      Correct answer: make the brush bigger or smaller

      Q3.
      Match the way you use the mouse with the marks it will make in the painting program.

      Correct Answer:click or tap,make a dot

      make a dot

      Correct Answer:drag,make a line

      make a line

      Q4.
      True or false? On a tablet, you can drag your finger on the screen to make lines of colour.

      Correct answer: true
      false

      To help you plan your 1 computing lesson on: Using the paintbrush tool to create digital pictures, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...