Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Creating digital pictures in the style of an artist

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create shapes and choose colours to make a digital painting.

      Key learning points

      1. The paintbrush and fill tools can be used together to create solid shapes.
      2. Different colours can be used in digital artwork.
      3. Artists create works of art using different techniques.

      Keywords

      • Paintbrush tool - lets you create colourful marks

      • Palette - the set of colours you can choose from

      • Freehand - drawing without the shape or line tools

      Common misconception

      You should only use certain colours that other artists use when creating artwork.

      Art should be created to reflect your own style. Use colours that you think will make your artwork look the best.

      Teacher tip

      It is important to link the use of digital devices to what pupils see in the world around them. Find examples in the school or the local area of where digital painting has been used.

      Equipment

      Pupils will need access to a device with software that provides freehand digital painting tools. Examples in this lesson use paintz.app https://oak.link/paintz

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which two buttons can you use to correct mistakes?

      stop
      Correct answer: undo
      remove
      Correct answer: erase

      Q2.
      The line tool is used to ...

      draw shapes.
      draw curved lines.
      Correct answer: draw straight lines.

      Q3.
      The tool that you use to make squares, rectangles and circles is called the __________ tool.

      Correct answer: shape
      fill
      triangle

      Q4.
      True or false? In a painting program, you can use all of the tools together to create your artwork.

      Correct answer: True
      False

      4 Questions

      Q1.
      In a painting program, you select colours from the __________.

      plate
      Correct answer: palette
      pencil

      Q2.
      True or false? The paintbrush tool lets you paint freehand shapes.

      Correct answer: True
      False

      Q3.
      What does freehand mean?

      drawing in the middle of the page
      drawing in one colour
      Correct answer: drawing without using the shape or line tools

      Q4.
      When you draw __________ shapes, they will look uneven and usually look a bit wobbly.

      freefall
      Correct answer: freehand
      freedom

      To help you plan your 1 computing lesson on: Creating digital pictures in the style of an artist, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...