Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can compare data about attributes.

      Key learning points

      1. Data about attributes can be collected.
      2. Data can be collected and recorded in a tally chart.
      3. Pictograms provide information that helps to draw conclusions.

      Keywords

      • Compare - looking at two or more things to see what is the same or different

      • Attribute - a thing or quality about an object, like its colour or size

      Common misconception

      Attributes always relate to physical objects.

      Attributes can also be hidden, such as peoples' jobs or preferences. They exist but in order to determine what they are you have to ask people.

      Teacher tip

      The lesson will be comparing children's hair colour and favourite things. Use examples in the classroom and around school to help find relatable examples for pupils.

      Equipment

      Pupils will need access to a device with software that can create pictograms. Examples in this lesson use J2E pictogram https://oak.link/pictogram

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to its definition.

      Correct Answer:compare,looking at two or more things to see what is the same or different

      looking at two or more things to see what is the same or different

      Correct Answer:data,numbers, words or pictures collected to learn something

      numbers, words or pictures collected to learn something

      Correct Answer:information,important knowledge or facts from collected data

      important knowledge or facts from collected data

      Q2.
      Why do we use tally charts?

      to decorate a room
      to play music
      to write stories
      Correct answer: to organise data

      Q3.
      What does a pictogram use to show information?

      numbers
      Correct answer: pictures
      letters
      sounds

      Q4.
      What does it mean to compare data?

      to sing it
      to eat it
      Correct answer: to look at similarities and differences
      to hide it

      Q5.
      Order these steps for creating a pictogram.

      1 - decide on the attributes you want to compare
      2 - create an empty tally chart
      3 - collect the data
      4 - create the pictogram

      Q6.
      Which statement is true about pictograms?

      Correct answer: All the pictures need to be the same size.
      They use numbers to show data.
      They are used to write stories.
      They use sounds to display information.

      6 Questions

      Q1.
      What is an attribute?

      Correct answer: a quality or feature of an object or person
      a type of food
      a musical instrument
      a game

      Q2.
      How can data about attributes be collected?

      by making it up
      Correct answer: by recording in a tally chart
      by drawing a pictogram
      by writing a story

      Q3.
      What can be created from a tally chart?

      Correct answer: a pictogram
      a story
      a dance
      a song

      Q4.
      Which statement is true about attributes?

      They are always visible.
      They are only about size.
      They are not important.
      Correct answer: They can be hidden.

      Q5.
      Which of these is an example of a hidden attribute?

      a car's colour
      a tree's height
      Correct answer: a favourite food
      a book's title

      Q6.
      What is one way to collect data about people's hidden attributes?

      look at them
      Correct answer: ask people questions
      measure their height
      count the number of cars

      To help you plan your 2 computing lesson on: Comparing data, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...