Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Search engines and results rankings

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how search engines find and rank web pages.

      Key learning points

      1. A search engine is a catalogue of web pages.
      2. Search engines ‘crawl’ through the World Wide Web.
      3. Search engines select and rank results when web searches are made.

      Keywords

      • Crawl - when a search engine automatically explores websites to collect information

      • Index - a big catalogue, where search engines store web page information so they can find it later

      • Ranking - the order search results appear in, based on how useful and relevant they are

      Common misconception

      Search engines search the whole internet live.

      Search engines use a pre-built index to deliver fast results.

      Teacher tip

      It is helpful to model appropriate web searches for this lesson. Take care to preview your search results before you share them with students.

      Equipment

      Pupils will need access to a device with HTML editing software. Examples in this lesson use the RPF Code Editor https://oak.link/html-editor

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What does CSS stand for?

      Correct Answer: Cascading Style Sheets

      Q2.
      What is inline styling?

      Correct answer: applying style changes directly to an HTML element
      adding styles through an external CSS file
      using JavaScript to style a web page
      styling multiple web pages at once

      Q3.
      What is a key benefit of using CSS over inline styling?

      Correct answer: CSS allows centralised styling for consistency.
      CSS is easier to write.
      CSS cannot be overridden.
      CSS does not require HTML.

      Q4.
      Which of the following is an example of inline styling?

      <link rel="stylesheet" href="styles.css">
      h1 { color: blue; }
      Correct answer: `<h1 style="color: blue;">Heading</h1>`
      <h1>Heading</h1>

      Q5.
      Which attribute is used to apply inline styles in HTML?

      class
      Correct answer: style
      id
      src

      Q6.
      Which CSS property changes the text colour?

      font-size
      background-color
      Correct answer: color
      text-align

      6 Questions

      Q1.
      What is a search engine?

      a program for creating HTML documents
      a tool that styles web pages
      Correct answer: a program that finds and ranks web pages
      a database for storing images

      Q2.
      What is a common misconception about how search engines work?

      Correct answer: thinking that they search the whole internet live
      believing that they store web page information in an index
      assuming that they rank results based on relevance
      thinking that they crawl websites automatically

      Q3.
      Match each action to its purpose.

      Correct Answer:crawl,find new web pages

      find new web pages

      Correct Answer:index,store web page information

      store web page information

      Correct Answer:rank,order search results

      order search results

      Correct Answer:search,deliver relevant results to users

      deliver relevant results to users

      Q4.
      What is the purpose of crawling and indexing?

      to create new web pages
      Correct answer: to find and organise web pages for search results
      to delete outdated web pages
      to rank web pages automatically

      Q5.
      What determines a web page's ranking in search results?

      its colour scheme
      Correct answer: its relevance and usefulness
      the number of images it contains
      its file size

      Q6.
      What term describes data that provides information about a web page?

      Correct Answer: metadata

      To help you plan your 8 computing lesson on: Search engines and results rankings, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...