Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Problem solving using programming constructs

      Lesson details

      Learning outcome

      I can combine sequence, selection and iteration in a program to solve a problem.

      Key learning points

      1. The programming constructs of sequence, selection and iteration can be combined to make more complex programs.
      2. Analysing a problem involves decomposing it into its constituent parts.
      3. Algorithms can be developed to solve a problem.
      4. A problem can be solved in multiple ways.

      Keywords

      • Problem - a situation or task that needs to be solved

      • Decomposition - breaking down a problem into smaller parts to make the task more manageable

      • Solution - a means of solving a problem

      Common misconception

      Programming constructs cannot be combined in the same code block.

      The programming constructs of sequence, selection and iteration can be combined within the same code block to make more complex programs.

      Teacher tip

      In this lesson pupils are asked to develop their own dance moves for the sprite. A sample plan is provided for modelling in the slide deck, but pupils should be encoruaged to design their own solution.

      Equipment

      Pupils will need access to a device with block-based programming software. Examples in this lesson use Scratch https://oak.link/scratch

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these instructions is not a subroutine?

      Correct Answer: An image in a quiz
      An image in a quiz
      An image in a quiz
      An image in a quiz
      An image in a quiz

      Q2.
      In computing, repeatedly executing instructions is known as ...

      Correct answer: iteration
      selection
      sequence

      Q3.
      is the process of finding an error in your code and taking steps to fix the problem.

      Correct Answer: debugging

      Q4.
      What is repeatedly running a sequence of instructions a set number of times known as?

      Correct answer: count-controlled iteration
      condition-controlled iteration

      Q5.
      What value would be held by the ‘name1’ variable and the ‘name2’ variable at the end of this program?

      An image in a quiz
      name1 = Laura name2 = Sam
      name1 = Sam name2 = Laura
      name1 = Laura name2 = Laura
      Correct answer: name1 = Sam name2 = Sam

      Q6.
      When the value of a variable is updated in a program, it's previous value is ...

      Correct answer: overwritten
      saved
      Q1 image 1 Scratch is a project of the Scratch Foundation. It is available for free at https://scratch.org. OR ScratchJr is a project of the Scratch Foundation. It is available for free at https://scratchjr.org. OR Scratch Foundation under CC BY-SA 2.0 Q1 image 2 Scratch is a project of the Scratch Foundation. It is available for free at https://scratch.org. OR ScratchJr is a project of the Scratch Foundation. It is available for free at https://scratchjr.org. OR Scratch Foundation under CC BY-SA 2.0 Q1 image 3 Scratch is a project of the Scratch Foundation. It is available for free at https://scratch.org. OR ScratchJr is a project of the Scratch Foundation. It is available for free at https://scratchjr.org. OR Scratch Foundation under CC BY-SA 2.0 Q1 image 4 Scratch is a project of the Scratch Foundation. It is available for free at https://scratch.org. OR ScratchJr is a project of the Scratch Foundation. It is available for free at https://scratchjr.org. OR Scratch Foundation under CC BY-SA 2.0 Q5 Scratch is a project of the Scratch Foundation. It is available for free at https://scratch.org. OR ScratchJr is a project of the Scratch Foundation. It is available for free at https://scratchjr.org. OR Scratch Foundation under CC BY-SA 2.0

      4 Questions

      Q1.
      The three main programming constructs are sequence, selection and .

      Correct Answer: iteration

      Q2.
      Breaking a large problem down into smaller, more manageable parts is known as ...

      iteration
      algorithmic thinking
      Correct answer: decomposition

      Q3.
      Which programming construct is used in this code block?

      An image in a quiz
      Correct answer: selection
      iteration
      decomposition

      Q4.
      Which programming construct is used in this code block?

      An image in a quiz
      Correct answer: iteration
      selection
      decomposition
      Q3 Scratch is a project of the Scratch Foundation. It is available for free at https://scratch.org. OR ScratchJr is a project of the Scratch Foundation. It is available for free at https://scratchjr.org. OR Scratch Foundation under CC BY-SA 2.0 Q4 Scratch is a project of the Scratch Foundation. It is available for free at https://scratch.org. OR ScratchJr is a project of the Scratch Foundation. It is available for free at https://scratchjr.org. OR Scratch Foundation under CC BY-SA 2.0

      To help you plan your 7 computing lesson on: Problem solving using programming constructs, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...