Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Logic statements and expressions

      Lesson details

      Learning outcome

      I can evaluate and develop logic statements using Boolean logic.

      Key learning points

      1. A logic statement is a statement that evaluates to either True or False.
      2. You can write a logic statement to represent an outcome where the result is dependent on Boolean variables.
      3. Boolean logic combines multiple logic statements into an expression that is either True or False.

      Keywords

      • Boolean - an expression that evaluates to either True or False

      • Logic statement - an expression that is either True or False

      • Logic expression - a combination of logical operators and variables that is either True or False

      Common misconception

      Boolean logic statements should be processed in the order they are read (from left to right).

      Boolean operators have an order of precedence that affects the which operator applies to which variable. If a different order is required, brackets should be used.

      Teacher tip

      A visualiser is useful to model how descriptive statements can be reduced down to a set of variables and Boolean operators. Pupils benefit from understanding how this abstraction process is carried out.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What type of data does a logic gate process, where each value can only be True or False?

      numeric
      text
      Correct answer: Boolean
      dates

      Q2.
      Which logic gate does the following symbol represent?

      An image in a quiz
      AND
      OR
      Correct answer: NOT

      Q3.
      Which type of logic gate is used when the output is True when at least one input is True?

      Correct Answer: OR, OR gate

      Q4.
      Match the logic gate to the description.

      Correct Answer:A AND B,Both inputs need to be True in order give the output True.

      Both inputs need to be True in order give the output True.

      Correct Answer:A OR B,Only one input needs to be True in order to give the output True.

      Only one input needs to be True in order to give the output True.

      Correct Answer:NOT A,The input must be False to give the output True.

      The input must be False to give the output True.

      Q5.
      We are building a truth table with two inputs for the expression A AND B. Put the inputs into the order most people would use to ensure all possibilities have been accounted for.

      1 - A = 0, B = 0
      2 - A = 0, B = 1
      3 - A = 1, B = 0
      4 - A = 1, B = 1

      Q6.
      Which of these are inputs for this statement? “If it is after 9.45 PM on a weekday and it is not the school holidays, I will go to bed.”

      Correct answer: after 9:45 PM (T)
      Correct answer: weekday (W)
      Correct answer: holidays (H)
      bed (B)

      6 Questions

      Q1.
      Match the terms to the correct definitions.

      Correct Answer:Boolean,a data type that can have one of two possible values (True or False)

      a data type that can have one of two possible values (True or False)

      Correct Answer:logic expression,a combination of logical operators and variables

      a combination of logical operators and variables

      Correct Answer:logic circuit,a set of two or more logic gates to allow for more complex logic

      a set of two or more logic gates to allow for more complex logic

      Correct Answer:logic gate,an electronic component that carries out a logical operation

      an electronic component that carries out a logical operation

      Q2.
      If A = True, B = True and C = False, which of these is a correctly evaluated expression?

      Correct answer: A AND (NOT C) = True
      A OR C = False
      B AND C = True
      NOT B = True

      Q3.
      What is output for this expression when A = True, B = False and C = False? NOT (A OR B) AND C

      Correct Answer: False, 0

      Q4.
      Label the output for this sentence: “If it is raining and not windy, I take an umbrella.”

      weather (W)
      raining (R)
      windy (W)
      Correct answer: umbrella (U)

      Q5.
      Write this expression another way so that the logic is still the same: X = A OR (NOT B)

      Correct Answer: X = (NOT B) OR A, A OR (NOT B) = X, (NOT B) OR A = X

      Q6.
      Write an expression for this sentence: “I’ll go swimming (S) if my friend (F) is coming and the pool (P) is open.”

      Correct Answer: S = F AND P, S = P AND F, P AND F = S, F AND P = S

      To help you plan your 10 computer science lesson on: Logic statements and expressions, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...