Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the purpose of RAM, ROM and cache in a device.

      Key learning points

      1. RAM is volatile and ROM is non volatile.
      2. RAM stores data and instructions currently in use.
      3. ROM stores the start-up/boot-up instructions.
      4. Cache is used for frequently used instructions.

      Keywords

      • RAM - random access memory — temporary memory used to store data and instructions that the CPU needs while the computer is running

      • ROM - read-only memory — stores essential instructions needed for the computer to start up and operate

      • Cache - a small storage location for frequently used instructions

      • Virtual memory - borrowed storage located in secondary storage, used when the RAM is full

      Common misconception

      RAM stores data and instructions when a computer is switched off.

      RAM is volatile — when power is switched off, the data and instrucions are lost.

      Teacher tip

      Demonstrating how quick it is to send information from one person to another taking on the role of cache levels, RAM and virtual memory can aid understanding.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the main function of the control unit in the CPU?

      Correct answer: decodes instructions and directs operations
      carries data between components
      imitates real-world processes
      stores calculation results

      Q2.
      Which CPU register temporarily stores the results produced during processing?

      Correct Answer: accumulator

      Q3.
      Put the following in order of data movement within a computer:

      1 - data created in the CPU
      2 - data sent via bus
      3 - data stored in memory
      4 - data retrieved via bus
      5 - data retrieved for processing

      Q4.
      What type of program imitates real-world processes?

      Correct Answer: simulator

      Q5.
      Why is binary representation important in computers?

      It allows the CPU to store results.
      It directs the control unit.
      It imitates real-world processes.
      Correct answer: It is the language computers use to process data.

      Q6.
      What does a bus do if the CPU wants to send data to memory?

      decodes the data
      Correct answer: transfers the data
      stores the data
      imitates the process

      6 Questions

      Q1.
      Which memory stores data and instructions currently in use?

      Correct Answer: RAM, random access memory

      Q2.
      What term describes memory that loses its contents when the power is switched off?

      Correct Answer: volatile, volatile memory

      Q3.
      Which of these is an example of non-volatile memory?

      RAM
      cache
      Correct answer: ROM
      virtual memory

      Q4.
      What is the function of ROM in a computer?

      stores frequently used instructions
      stores current working data
      acts as borrowed storage
      Correct answer: stores instructions needed to start the computer

      Q5.
      Match each term to its correct description:

      Correct Answer:RAM,temporary storage for current data

      temporary storage for current data

      Correct Answer:ROM,stores start-up instructions

      stores start-up instructions

      Correct Answer:cache,small, fast storage for frequent instructions

      small, fast storage for frequent instructions

      Correct Answer:virtual memory,secondary storage used when RAM is full

      secondary storage used when RAM is full

      Q6.
      Place these types of memory in order from fastest to slowest:

      1 - cache
      2 - RAM
      3 - ROM
      4 - virtual memory

      To help you plan your 10 computer science lesson on: Main memory, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...