Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can design an accessible and user-friendly three-page website with clear layout and navigation.

      Key learning points

      1. Effective design of a webpage considers usability, readability, accessibility.
      2. A website is a collection of web pages hyperlinked together.
      3. Website design creation focuses on the layout of pages and the navigation between them.
      4. Effective implementation of a web site design includes an organised file structure for the resources on each page.

      Keywords

      • Website - a collection of web pages around a common theme

      • Readability - how easy it is to read and understand text

      • Accessibility - consideration of design so that what is created is usable by everyone

      Common misconception

      Users don't ever see the underlying file structure of a website, so it's organisation is unimportant.

      Organisation of resources can make the creation and maintainence of websites an easier task. The quicker a developer of website can find the component parts, the less time will be wasted when changes need to be made.

      Teacher tip

      Pupils will have encoutered many uses of HTML in the world around them. Tailor the activities in the slides to best reflect the experiences pupils in your school will have had when using HTML-based technology.

      Equipment

      Pupils will need access to a device with HTML editing software. Examples in this lesson use the RPF Code Editor https://oak.link/html-editor

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the language used to define and structure content on webpages?

      Correct Answer: HTML, HyperText Markup Language, Hyper Text Markup Language, Hypertext Markup Language

      Q2.
      What is HTML used for?

      creating animations on webpages
      writing programming code for applications
      Correct answer: creating and structuring content on webpages
      managing databases

      Q3.
      What is a webpage?

      a software application used to browse the internet
      a piece of software that runs on a server
      a file format for images
      Correct answer: a multimedia page of information

      Q4.
      What does the alt attribute in HTML do?

      Correct answer: provides alternative text for images
      changes the size of headings
      adds a background colour
      links to other webpages

      Q5.
      What is accessibility in web design?

      adding animations to webpages
      Correct answer: ensuring a website is usable by everyone
      using only images and videos on a page
      writing code in multiple programming languages

      Q6.
      What is the difference between ordered and unordered lists in HTML?

      Correct answer: Ordered lists use numbers, while unordered lists use bullets.
      Ordered lists are only for images, while unordered lists are for text.
      Ordered lists are created using CSS.
      Ordered lists cannot be styled.

      6 Questions

      Q1.
      Match each term to its definition.

      Correct Answer:readability,how easy it is to read and understand text

      how easy it is to read and understand text

      Correct Answer:accessibility,ensures websites are usable by everyone

      ensures websites are usable by everyone

      Correct Answer:hyperlink,connects the pages of a website

      connects the pages of a website

      Correct Answer:file organisation,helps developers find resources efficiently

      helps developers find resources efficiently

      Q2.
      Why is file organisation important in website creation?

      It makes the website load faster.
      It improves the appearance of the website.
      It allows users to see the underlying file structure.
      Correct answer: It helps developers find resources quickly when making changes.

      Q3.
      What connects the pages of a website together?

      tags
      attributes
      Correct answer: hyperlinks
      alt text

      Q4.
      What should an effective website design prioritise?

      Correct answer: the layout of pages and navigation between them
      the use of animations and videos
      the speed of the server the website will be hosted on
      the programming language used

      Q5.
      What HTML tag is used to define a paragraph of text?

      Correct Answer: <p>, p, p tag

      Q6.
      What HTML tag is used to create a hyperlink?

      Correct Answer: <a>, a, a tag

      To help you plan your 11 computer science lesson on: Planning a mini website, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...